Participantii la fondurile de pensii private vor putea opta, dupa incetarea perioadei active, intre mai multe modalitati de incasare a banilor, cum ar fi o suma lunara pana la deces sau pana la o anumita data, o alta varianta fiind stabilirea unui interval de plata cuprins intre 5 si 10 ani.
Modalitatile de plata se regasesc intr-un proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care va reglementa plata pensiilor private pentru cei peste 5,3 milioane de participanti care contribuie in prezent la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III).

In cazul Pilonul II, sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant vor fi incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I), respectiv la 57 de ani si 10 luni pentru femei si la 62 de ani si 10 luni pentru barbati. Legislatia va fi insa modificata, astfel incat varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor.

La Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90 de luni.

Potrivit poiectului de lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private, administratorii de pe Pilonul II si III se obliga sa ii notifice pe participanti in scris, cu 30 de zile calendaristice inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare, valoarea contributiilor brute platite, valoarea activului personal net, precum si obligativitatea de a opta pentru un fond de furnizare a pensiilor private.

"De la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii administrate privat si/sau al unui fond de pensii facultative alege furnizorul pensiei private. Participantii la un fondurile de pensii private care implinesc varsta de 70 de ani si nu aleg un furnizor de pensii private sunt repartizati aleatoriu de catre CSSPP", se arata in document.

Furnizorul de pensii private stabileste cuantumul pensiei private, pe baza calculului actuarial si activului personal net, aflat in contul participantului.

Pensia privata poate fi achitata sub forma unei anuitati (suma platita la intervale regulate de timp) viagere, anuitati limitate sau altor tipuri de anuitati, reglementate prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Prin anuitatea viagera pentru o singura persoana se intelege plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pana la decesul membrului fondului de furnizare a pensiei private.

In cazul unei anuitati viagere pentru o singura persoana plus perioada certa se intelege plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pana la decesul membrului fondului sau pana la expirarea perioadei prevazuta in contactul de furnizare a unei pensii private.

Anuitate viagera cu componenta de supravietuitor consta in plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata membrului pana la decesul acestuia, iar dupa deces, datorata si efectuata sotului supravietuitor pe durata vietii si copiilor minori pana la majorat.

Anuitatea limitata reprezinta plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pe o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani.
Potrivit documentului, anuitatile fixe si cele indexate cu o rata fixa prestabilita a majorarii anuale sunt permise, iar cele variabile sunt interzise.

"Membrul unui fond de furnizare de pensii private este obligat sa-si achizitioneze o anuitate viagera, in cazul in care activul personal al acestuia este suficient pentru achizitionarea unei anuitati viagere. Prin exceptie, membrul unui fond este obligat sa achizitioneze o anuitate limitata, in cazul in care activul personal al acestuia nu este suficient pentru achizitionarea unei anuitati viagere", se mentioneaza in document.

Un furnizor de pensii private este obligat sa ofere o pensie privata sub forma de anuitati viagere sau anuitati limitate. In cazul in care activul personal al participantului este suficient pentru alegerea oricarei anuitati viagere, acesta poate opta pentru tipul de anuitate viagera pe care o considera cea mai adecvata.

"Pensia privata se plateste membrului, mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala sau reprezentantului legal al acestuia, fie prin serviciu postal, fie printr-un cont bancar. Cheltuielile ocazionate de plata pensiei private se suporta de catre membru", se arata in proiectul de act normativ.

Potrivit documentului, rata de finantare a unui fond de furnizare de pensii private trebuie sa fie in permanenta cel putin egala cu 105%.

In cazul in care rata de finantare depaseste 110%, excesul de active se redistribuie participantilor fondului de pensii. Daca rata de finantare scade sub 105%, furnizorul de pensii private intreprinde toate masurile suplimentare pentru limitarea riscurilor si asigurarea redresarii fondului de pensii in vederea protejarii intereselor membrilor si ale beneficiarilor.

"In cazul in care rata de finantare scade sub 100% (este subunitara), furnizorul de pensii private intra in administrare speciala si ii este retrasa autorizatia de administrare a fondului de furnizare a pensiilor private", se precizeaza in proiectul de lege.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri