"In 2009, unele banci au prezentat evaluari statistice si BNR a intrebat daca e corect (...) Initiativa unui ghid vine din parte BNR, care reglementeaza activitatea bancara, iar noi am percutat imediat (...) Supravegehrea de la BNR a observat ca relatiile dintre banca, evaluator si solicitant de credit este stabilita de fiecare in parte, asa cum crede ca este mai bine. A rezultat ca ar fi necesar ca regulile dupa care se lucreaza sa fie unitare. Bancile au facut evaluari pentru 2009 dar fara sa se respecte niste reguli, de aceea am facut acest ghid, ca sa nu existe abordari care sa duca la erori fundamentale", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), Filip Stoica, citat de Mediafax.

Ghidul stabileste reguli generale si temerne de executie a evaluarilor portofoliilor, pentru ca eventuale presiuni in finalizare sa nu se repercuteze asupra calitatii evaluarii, si pune accentul in principal pe metodologia si pasii care trebuie urmati in evaluarile prin metode statistice.

"Propunerea concreta a fost de urmat niste pasi. In primul rand se verifica portofoliul, pentru a vedea care este populatia statistica (garantii omogene pe baza mai multor criterii relevante - n.r.).

Dupa ce ai impartit portofoliul, se stabileste un esantion reprezentativ si extrage un numar limitat de proprietati care sunt evaluate", a explicat presedintele ANEVAR.

Stoica apreciaza ca evaluarile de la finele anului 2009 nu mai sunt suficiente, iar toate bancile vor proceda la o noua evaluare a activelor imobiliare aduse in garantie la creditele din portofoliu.

Citeste si:

"Ca sa fie obligatoriu pentru membri ANEVAR l-am adoptat prin hotarare a consiliului director al asociatiei. Problema daca bancile vor tine seama de el este a reglementatorului, a BNR (...) Probabil va fi sib forma unui regulament sau va fi inclus intr-o norma", a mai spus Stoica.

Fostul presedinte al ANEVAR Adrian Vascu a precizat ca aproape jumatate din ghidul privind evaluarea pentru garantarea imprumutului se axeaza pe dezvoltarea abordarii statistice in cazul portofoliilor omogene.

"Am discutat prin intermediul BNR si cu notarii si cu INS. Statistica ne-ar putea ajuta nu doar pe noi, interesul general este ca acele informatii sa fie publice, pentru ca inclusiv evaluatorii sa vada care au fost sursele", a adaugat Vascu.

Potrivit lui Vascu, jumatate din lucrarile de evaluare sunt pe garantii bancare.