Iesirea economiei Romaniei din recesiune in acest an va avea un efect pozitiv asupra monedei nationale, precum si un posibil nou acord de tip preventiv cu FMI si listarea Fondului Proprietatea, potrivit unui raport de analiza al X-Trade Brokers.
In 2010, leul a fost stabil fata de euro, marcand o depreciere modesta, de 1,02%, insa moneda nationala s-a depreciat semnificativ (cu peste 8%) fata de dolarul american.

Ingrijorarile din prima parte a anului trecut – la inceput in ceea ce priveste Grecia, apoi extinse catre Irlanda, Portugalia si Spania – au facut ca dolarul sa se aprecieze in fata euro, marcand avansuri importante si in fata leului, se arata in analiza XTB.

La randul sau, anul 2011 a debutat intr-o nota care indica o continuare a ingrijorarilor legate de finantarea unor state europene, acest lucru cantarind greu asupra monedei unice europene.

Tendinta inregistrata in luna ianuarie a acestui an a fost insa una favorabila leului romanesc, in principal in fata euro, o data cu semnalele privind un nou acord cu FMI, de tip preventiv de data aceasta, care sa il inlocuiasca pe cel care expira in luna mai. In plus, asteptarile mediului de afaceri pentru anul acesta sunt la randul lor mai optimiste, iar un indice al increderii in economie bazat pe un sondaj CE a aratat o imbunatatire a perceptiei, crescand de la 81,1 la 81,6 puncte.

“Economia romaneasca ar putea iesi in sfarsit din recesiune in cursul acestui an, iar piețele iau in calcul acest aspect, stabilizand «apetitul» pentru leu. Un potential efect pozitiv asupra monedei nationale poate fi si apropiata listare a Fondului Proprietatea, care ar putea atrage fonduri externe spre piata de capital, dupa o pauza foarte lunga. Daca volumele de tranzactionare vor fi considerabile - si exista sanse in acest sens - atunci si sumele alocate FP si pieței de capital autohtone in general ar putea spori, creand un influx pozitiv, desi nu spectaculos, spre leul romanesc”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

In același timp, respectarea unor puncte din acordul cu FMI, intre care problema spinoasa a arieratelor, ramane un posibil semn de intrebare.

“Banca Naționala ar putea alege calea unei scaderi graduale a ratei de dobanda, insa numai in masura in care aceasta nu ar afecta major cursul de schimb. Un palier 4,1 – 4,3 lei pentru un euro ar putea fi agreat de BNR, insa un factor de risc este evolutia crizei datoriei suverane in Europa”, precizeaza Victor Safta.

Francul elvetian a inregistrat in 2010 o apreciere considerabila in fata leului romanesc, in conditiile in care turbulentele din zona Euro si politica Federal Reserve au dus la cresterea interesului pentru francul elvetian, vazut in mod traditional ca activ “de refugiu”.

Aceasta evolutie a fost insa net defavorabila celor care au in derulare credite ipotecare denominate in franci elvetieni, conducand in acelasi timp la deteriorarea calitatii activelor unor banci, arata analistii X-Trade Brokers.

Zlotul a reflectat imaginea singurei economii din Europa care a evitat recesiunea, castigand anul trecut 3,57% in fata euro, dar depreciindu-se totusi cu un procent apropiat fata de dolarul american.

Forintul maghiar a fost insa contra-performerul regiunii, atat pe seama economiei slabite, cat si in urma diminuarii increderii investitorilor dupa luarea unor masuri precum trecerea fortata a activelor fondurilor de pensii private catre sistemul de stat, masurile luate privind presa, incercarile premierului de imixtiune in politica bancii centrale. Forintul a pierdut 2,81% in fata euro si a scazut cu 10,19% fata de dolarul american.

De altfel, in 2010, euro a pierdut 6,5% in fata dolarului american, in timp ce lira sterlina s-a depreciat cu 3,31%, lucru reflectat, desigur, in alegerea instrumentelor de investitii pe pietele de capital.

“Anul trecut, in mod neobisnuit, perechile valutare importante pentru investitorii pe pietele de capital - precum EUR/USD, USD/JPY si GBP/USD, au oferit o volatilitate foarte puternica, investitorii gasind suficiente oportunitati de a tranzactiona pe aceste instrumente, nemaiavand nevoie sa caute instrumente mai «exotice» precum NZD/USD sau USD/TRY”, completeaza Safta.

Anul trecut, euro a pierdut masiv si in fata yenul japonez (18,2%), fata de deprecierea de 12,6% inregistrata de dolarul american fata de moneda japoneza. In fata unui euro slab, dolarul australian (AUD) si, respectiv, cel canadian (CAD) au cunoscut dinamici si mai accentuate, incluse intr-un trend clar, relativ simplu de exploatat de catre cunoscatorii analizei tehnice. Euro a pierdut astfel 11,34% fata de CAD si 17,78% in fata AUD, rezultate spectaculoase pentru valorile uzuale din pietele forex.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri