Soldul creditelor catre sectorul privat din Romania va creste in acest an cu 6,8%, la 222,187 miliarde lei, iar imprumuturile catre sectorul public vor avansa cu 33,6%, la 77,677 miliarde lei, mai rapid decat anul trecut, estimeaza FMI.

In 2010, creditul catre sectorul public a urcat cu 23,8%, potrivit institutiei financiare internationale.

Creditarea catre sectorul privat ar urma astfel sa accelereze pentru cel de-al treilea an consecutiv, dupa o crestere de 0,9% in 2009, respectiv un avans estimat la 4,1% in 2010. In 2008, ultimul an de boom economic inainte de intrarea in criza, creditarea catre firme si populatie crestea cu 33,7%.

"Creditarea catre sectorul privat a stagnat de la inceputul anului 2009, scaderea imprumuturilor in moneda locala fiind contrabalansata de cresterea creditelor in valuta, care reflecta in mare parte repatrierea creditelor offshore. Pe de alta parte, creditarea catre guvern genereaza acum 20% din soldul total al imprumuturilor bancare, fata de 8% la finele lui 2008", se arata in raportul intocmit de expertii FMI dupa incheierea misiunii din octombrie-noiembire pentru cea de-a sasea evaluare a acordului stand-by, citat de Mediafax.

Potrivit datelor BNR, soldul creditului neguvernamental era de 207,9 miliarde de lei in noiembrie 2010, in crestere cu 3,5% fata de luna similara din 2009. Creditul guvernamental a crescut totodata cu 23,1%, la 58,291 miliarde lei.

FMI anticipeaza ca imprumuturile neperformante vor continua sa creasca pana la mijlocul acestui an, din cauza activitatii economice slabe si impactului masurilor de austeritate asupra veniturilor populatiei.

Romania are in derulare un acord stand-by cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii internationale, pentru finantare externa de 20 miliarde euro, care expira in luna aprilie a acestui an. Pana acum, BNR si statul roman au incasat peste 12 miliarde euro din cele 13 miliarde euro angajate de FMI si circa 3,6 miliarde euro din imprumuturile de 5 miliarde euro promise de UE.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Setari Cookie-uri