Tarifele de distribuţie a energiei electrice ar putea creşte cu 6% de la 1 ianuarie, a declarat, luni, Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Am avut mai multe discuţii cu distribuitorii. Din punctul lor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activităţi pe care le desfăşoară, pentru care ar dori bani mult mai mulţi. De asemenea, şi ei, la rândul lor puteau să facă investiţiile un pic mai calculat, în special pe zona aceasta de transport, astfel încât reţeaua, dacă ar fi fost dezvoltată şi întărită etapizat, nu exista această presiune în momentul de faţă realizată de către prosumatori", a menţionat Gabriel Andronache, citat de Agerpres.

Întrebat dacă există o estimare a creşterii tarifelor de distribuţie la energie electrică pentru 1 ianuarie, valabile pentru anul următor, el a precizat că "va fi în jur de de şase procente".

De ce este importană valoarea tarifului de distribuție pentru consumatori

Practic, tarifele de distribuție reprezintă prețul serviciului de distribuție a energie sau gazelor. Acest preț, care se reflectă în facturi, este fixat de ANRE. Metodologia prin care e stabilit implică și obligativitatea asigurării viabilității financiare a societăților de distribuție. Dacă costurile distribuitorilor cresc, fără o majorare corespunzătoare a tarifelor de distribuție, ei riscă să meargă în pierdere.

Dar tot ANRE stabilește politica de investiții și direcțiile principale de investiții ale distribuitorilor, care depind de tarife. Vreme de un an de zile, din aprilie 2022, tarifele au fost înghețate, în contextul crizei energiei.

În mod normal, creșterea tarifelor nu va afecta consumatorii casnici, care plătesc oricum prețul maxim plafonat al energiei electrice. Singurii pentru care poate implica o majorare sunt cei care plătesc sub plafon, cum ar fi cei ai Hidroelectrica, care au fost deja afectați de creșterea tarifelor din aprilie. Dar nici ei nu au cum să plătească mai mult decât plafonul, deoarece acesta se aplică prețului final facturat

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri