Cotatiile monedei nationale oscilau usor sub 4,22 RON/euro spre finalul sesiunii de vineri, dupa ce in timpul sedintei au ajuns la minimul de 4,2085 RON/euro atins in iunie anul trecut, corectia fiind corelata cu evolutia din regiune, dupa datele privind revizuirea in scadere a cresterii economiei SUA in T4, scrie Mediafax.
Astfel , in jurul orei 16:30, bancile afisau un curs de schimb de 4,2160 - 4,2185 lei/euro, cu circa un ban sub nivelul de la aceeasi ora de joi, cand operatiunile se realizau la 4,2275 - 4,2285 lei/euro.

La deschidere, paritatea se situa usor mai sus fata de nivelul de joi, la 4,23 lei/euro, insa cursul a inceput sa scada treptat, iar cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, schimburile se perfectau la 4,2125 - 4,2140 lei/euro.

Cursul a continuat sa scada, pana la un minim de 4,2085 lei/euro, iar dupa acest nivel marcarile de profit ale unor jucatori au intors cotatiile pe crestere.

Totodata, corectia a fost influentata si de evolutia valutelor din regiune, care au pierdut tot avansul castigat in prima parte a zilei fata euro, dupa datele privind economia SUA, care a inregistrat in trimestrul al patrulea din 2010 o crestere de 2,8%, cu 0,4 puncte procentuale sub avansul anticipat initial.

Totodata, investitiile au scazut peste asteptari, iar cheltuielile de consum nu au confirmat estimarile. Asteptarile initiale ale guvernului indicau o crestere a PIB de 3,2%, iar analistii anticipau ca avansul PIB va fi revizuit in crestere la 3,3%.

In prima parte a zilei monedele tarilor vecine afisau aprecieri de circa 0,1%. Miscarea a fost sustinuta de un sentiment global pozitiv, dupa ce ingrijorarile privind pretul petrolului s-au redus, in conditiile in care Arabia Saudita, cel mai mare producator de titei din lume, a dat asigurari ca va acoperi orice lipsuri.

Pe de alta parte, unii dealeri nu au exclus varianta unei interventii indirecte a bancii centrale in favoarea leului, intrucat moneda nationala a consemnat cel mai pronuntat castig in fata euro.

BNR a anuntat vineri un curs de referinta cu 1,92 bani mai mic, de la 4,2331 lei/euro la 4,2139 lei/euro, reprezentand cea mai redusa cotatie de la inceputul lunii iunie 2010. Un curs inferior a fost publicat de BNR la 4 iunie, cand euro a fost cotat la 4,2051 lei.

Leul s-a apreciat si fata de dolar, iar paritatea oficiala a coborat la 3,0580 lei/dolar, cu 1,3 sub nivelul de joi, de 3,0710 lei/dolari. Referinta pentru dolar a atins astfel cel mai jos nivel, din 5 noiembrie, de 3,0403 lei/dolar.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au coborat foarte usor, de la 5,56 - 6,06% la 5,51 - 6,01%, iar randamentele cu scadenta la o saptamana au scazut de la 5,77 - 6,27% la 5,57 - 6,24%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri