In ochii investitorilor, Apple inseamna aur.

Stralucind alaturi de valorosul metal si evitand o piata foarte volatila, valoarea actiunilor Apple a crescut puternic marti, depasind pentru moment Exxon Mobil Corp. si devenind cea mai valoroasa companie din lume.

Valoarea de piata a Apple a crescut la 346,7 mld. $, cu aproape peste 5 mld. $ peste valoarea de piata a Exxon, de 341,9 mld. $. In ultimele minute de tranzactionare, Exxon a reusit sa creasca si sa depaseasca Apple cu circa 1,6 mld. $.

Citeste si:

Cu toate acestea, analistii estimeaza ca Exxon nu va mai ramane mult timp compania numarul unu pe plan mondial. Propulsata de iPhone si vanzarile bune de tablete iPad, Apple se apropie de gigantul petrolier constant de mai bine de un an. In drumul sau Apple a spulberat companii tehnologice precum Microsoft sau Google, devenind a doua companie din lume. In mai 2010, Apple valora cu 50 mld. $ mai putin decat Exxon.

Vulnerabilitatea Exxon rezida in instabilitatea petrolului. Spre deosebire de cresterea constanta a pretului aurului, preturile petrolului au fluctuat puternic, de la un minim de 40$ pe baril la maximul de 150$.

Atat Apple cat si aurul au crescut cu circa 45% pe parcursul ultimului an. Valoarea unei actiuni Apple a crescut cu 20,80 $, circa 6%, marti, incheind ziua la o valoare de 374 $/actiune.