Utilizatorii Mac-urilor trebuie sa aiba grija privind raspandirea unuia din primii virusi construiti pentru computerele Apple. Programul se numeste Leap-A, si se raspandeste prin intermediul serviciului de chat al celor de la Apple, iChat. Viermele se deghizeaza sub imaginea noii versiuni de operare Apple, intitulata Leopard, si poate infecta doar versiunile de operare 10,4 si OS X, fiind inclus in fisierele care poarta denumirea de “latestpics.tgz”.

Virusul incearca sa pacaleasca utilizatorii sa il instaleze, dar nu exploateaza problemele de securitate ale sistemelor de operare Apple mentionate. Instalarea si infectarea computerelor presupune cateva etape succesive si de aceea firmele producatoare de anti-virusi nu il considera un pericol real pentru computerele infestate. Kevin Hogan, manager la Symantec, a declarat pentru BBCNews ca acesta este mai degraba un virme decat un virus, fiind clasificat cu un potential foarte redus de periculozitate pentru computerele infestate. “Singura masura de prevenire pentru utilizatorii de iChat este sa nu accepte transferuri de fisiere chiar daca vin din partea unor persoane din lista de contacte”, a adaugat Hogan.

Leap-A nu este periculos in sine, fiind interesant prin faptul ca este unul din putinele virusuri concepute pentru computerele Apple, ceea ce arata ca utilizatorii acestor computere nu pot considera la nesfarsit ca pc-urile lor nu vor fi afectate niciodata de virusi. Intr-un comunicat oficial, compania Apple a spus ca nu considera Leap-A un virus, ci doar un “program malitios”.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si