Noul SUSE Linux 10.1 va fi prima versiune a SUSE Linux creata in intregime in parteneriat cu comunitatea open source si va avea mai mult de 1.500 pachete software ce contin ultimele inovatii open source si ofera o interfata desktop completa, creata special pentru noul utilizator Linux. Aceasta include ultima versiune a popularului browser web Firefox, ultima versiune a suitei office OpenOffice.org 2.0 compatibila Windows cu suport pentru macro-uri Visual Basic; clienti e-mail si de mesagerie instant; aplicatii grafice, de editare si de management; unelte de securitate si spam blocker, software anti-virus si firewall integrat.

De asemenea, in SUSE Linux 10.1 sunt incluse pachete software proprietate precum Adobe Reader, RealPlayer, Macromedia Flash Player si Java, plus o varietate de functii ce simplifica migrarea de la Windows la Linux. Utilizatorii pot inlocui actualul lor sistem de operare cu Linux sau pot instala Linux alaturi de sistemul lor de operare, fara a afecta instarile software existente.

In plus, SUSE Linux 10.1 include si ultimele pachete server si de dezvoltare si poate fi configurat pentru retele, Web hosting sau dezvoltare de aplicatii. Noua versiune include si un mediu integrat de virtualizare Xen 3.0, servicii de administrare sistem YaST si de securitate la nivel de aplicatie prin Novell AppArmor.

Versiunea finalizata a produsului pentru procesoarele standard 32-bit, AMD Athlon 64, Intel EM64T si IBM PowerPC va fi disponibila pentru download gratuit la www.opensuse.org. Editia retail a SUSE Linux 10.1, care suporta procesoarele 32-bit, AMD Athlon 64 si Intel EM64T, va urma in curand, oferind aceleasi pachete ca si versiunea descarcabila, la un pret de 59.95$. Pachetul retail include un DVD sau CD de instalare, manual utilizator si 90 de zile de suport pentru instalare.