Cei mai mari noua producatori de echipamente telecom de pe piata locala au avut afaceri de circa 1,4 miliarde de euro anul trecut, mai putin cu in jur de 600 de milioane de euro fata de 2010, scaderea fiind cauzata de diminuarea businessului Nokia Romania, care si-a inchis anul trecut fabrica din comuna clujeana Jucu, arata datele de la Ministerul de Finante.

Astfel, Nokia a avut anul trecut afaceri de 968,3 milioane de euro, mai putin cu 40% fata de 2010. Pe de alta parte, compania a raportat pierderi de 2 milioane de euro, comparativ cu un profit net de circa 43 de milioane de euro in 2010. Scaderea businessului si trecerea pe pierderi a avut loc in contextul in care compania si-a majorat numarul de angajati permanenti cu peste 300 de persoane la in jur de 1860 de salariati. Nokia avea si angajati temporari, recrutati prin companii de externalizare de personal, astfel numarul total al angajatilor Nokia in Romania era anul trecut in jurul a 3000-4000 de persoane.

Nokia- cea mai mare companie din IT&C-ul romanesc in 2010

Nokia ajunsese in ultimii ani cel mai mare jucator pe piata locala de IT&C dupa ce in 2008 a deschis o fabrica care produce telefoane (modele de baza) la Jucu in judetul Cluj. De exemplu, in 2010, compania a avut afaceri de 1,6 miliarde de euro, in timp ce Orange si Vodafone, cele mai mari companii din IT&C-ul romanesc inainte de deschiderea unitatii de la Jucu, au avut in urma cu doi ani un business in jurul a 990 de milioane de euro, respectiv 820 de milioane de euro.

Scaderea afacerilor Nokia a fost cauzata de diminuarea puternica a cererii de telefoane ieftine in defavoarea smartphone-urilor ceea ce a si dus la inchiderea fabricii la finalul anului trecut.

Cel mai mult au crescut germanii de la Kathrein

Dintre cele noua companii, patru producatori de echipamente telecom si-ai majorat businessul anul trecut: Huawei Technologies, Kathrein, Intrarom si Rohde&Schwarz Topex.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata de germanii de la Kathrein care si-au majorat afacerile cu in jur de 52% la 68,1 milioane de euro.

De asemenea, cele noua companii din top au raportat o scadere semnificativa a profiturilor, insa diminuarea a fost cauzata de trecerea Nokia Romania pe pierderi. Pe de alta parte, acestea au angajat peste 500 de persoane anul trecut raportand aproape 6.550 de salariati.

Topul nu include si afacerilor chinezilor de la ZTE, care sunt din ce in ce mai activi pe piata locala, deoarece compania nu si-a mai raportat indicatorii financiari la Ministerul de Finante din 2009.

Sursa foto: Nokia


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
CleverGO intra pe piata din Cluj si Iasi