Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va organiza, la 6 septembrie, o licitatie pentru achizitionarea de servicii juridice in vederea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimata intre 128.000 si 500.000 lei (fara TVA) in urmatoarele 24 luni.

Este pentru a treia oara cand statul roman demareaza procedura privatizarii Romtelecom.

Potrivit caietului de sarcini, viitorul castigator al licitatiei va acorda asistenta juridica pentru MSI in procesul de elaborare a actelor normative necesare in finalizarea procesului de privatizare si va va analiza si elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul selectat de minister.

"De asemenea, ofertantul castigator va redacta si furniza catre MSI opinii juridice cu privire la procesul de privatizare a Romtelecom, proces ce va fi realizat de un consultant, banca de investitii sau consortiul format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital, precum si cu privire la orice alte actiuni a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare si care sunt necesare pentru finalizarea cu succes a acesteia", se spune in caietul de sarcini, conform Mediafax.

La finele lunii iulie, MSI a anuntat ca statul va angaja un consultant specializat pentru a vinde intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social.

Optiunea principala a Guvernului este ca actiunile sa fie vandute prin listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar asteapta si opinia consultantului care urmeaza sa fie angajat selectat, astfel incat profitul statului din aceasta operatiune sa fie cat mai mare.

"In sedinta de miercuri a Guvernului a fost adoptata hotararea pentru modificarea si completarea HG 727/2005 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Romtelecom, precedata de aprobarea unui memorandum pe aceeasi tema. Hotararea prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul, prin minister, le detine in companie. Aceste actiuni au o valoare nominala de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom", se arata intr-un comunicat al institutiei din 24 iulie.

Hotararea prevede selectarea de catre minister a unui consultant specializat, respectiv o banca de investitii sau un consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital, in vederea finalizarii privatizarii Romtelecom.

"Atributiile consultantului vor consta in acordarea de asistenta specializata, inclusiv juridica, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor si efectuarea tuturor proceselor a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizari, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare. Cheltuielile de privatizare constand in plata consultantului, pregatirea si realizarea privatizarii etc. urmeaza sa fie suportate de la bugetul de stat, in functie de sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul ministerului", se mai spunea in comunicat.

In vederea organizarii procesului de selectie, a evaluarii ofertelor consultantilor si a selectarii consultantului, ministerul va constitui o comisie avand un secretariat tehnic, a carei structura, componenta, atributii si drepturi, mod de lucru vor fi stabilite prin ordin de ministru.

Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului pentru intreaga activitate desfasurata vor fi suportate de minister, in limitele bugetului aprobat cu aceasta destinatie, la finalizarea procesului de vanzare a actiunilor Romtelecom, din sumele incasate din vanzarea acestora.

"Finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care, in anul 2012, a inregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodata, prin acordurile stand-by de tip preventiv incheiate cu FMI, privatizarea intra in categoria masurilor elaborate prin reformele structurale menite sa asigure cresterea economica, considerandu-se ca o incredere sporita in randul investitorilor, cuplata cu privatizarile planificate in cadrul programului, vor aduce noi investitii straine directe si intrari de capital bancar", se mai spune in comunicat.

"Credem ca vanzarea de actiuni si iesirea statului din actionariat, avand in vedere ca investitorul privat detine majoritatea actiunilor, este varianta viabila, din toate punctele de vedere. In acest moment, optiunea noastra principala de privatizare este cea legata de listarea actiunilor la bursa din Bucuresti. Consultantul selectat ne va ajuta insa sa identificam metoda optima de finalizare a privatizarii Romtelecom, care sa permita maximizarea profitului pentru stat", a declarat in iulie ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.

Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care detine 54,01% din capital.

Actiunea de finalizare a procesului de privatizare Romtelecom a demarat inital in 2005. In 2008, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a reluat actiunile de finalizare a privatizarii operatorului, dar acestea nu au avansat.

Datele actuale ale ministerului de resort privind situatia financiara a Romtelecom in ultimii trei ani releva ca, in 2010, a fost inregistrata o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifra de afaceri de 3,02 miliarde de lei.

In 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, in timp ce in 2012 a fost inregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde de lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
1999 - Privatizarea Dacia cu Grupul Renault
Setari Cookie-uri