Motorul de cautare Google a creat un site special si a alcatuit o comisie de experti in internet pentru a ajuta compania sa respecte drepturile cetatenilor europeni la viata privata. Astfel, acestia pot cere companiei sa stearga din rezultatele cautarilor online linkuri catre pagini cu informatii sensibile, noteaza Wall Street Journal.

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis la mijlocul lunii mai ca utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante sau care incalca dreptul la viata privata.

Decizia CEJ a trimis o unda de soc in industria IT si a lovit deosebit de puternic Google, operatorul celui mai mare motor de cautare online, potrivit Mediafax. Persoanele trebuie sa aiba dreptul sa ceara stergerea unor informatii, intrucat impactul asupra lor a ceea ce apare in cautarile online este imens, a afirmat CEJ, adaugand insa ca trebuie gasit un echilibru in privinta interesului public, mai ales in cazul unor indivizi cu rol proeminent in societate.

Ambiguitatea limbajului CEJ ar putea reprezenta cea mai mare problema pentru companii, care trebuie acum sa interpreteze decizia. Dezactivarea link-urilor poate fi impusa si atunci cand informatiile au fost publicate respectand legea.

Noul site al Google, prezentat vineri, permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea eliminate din cautarile online dupa numele sau. Persoanele trebuie sa-si prezinte si numele, adresele de email, sa furnizeze o poza pentru identificare, sa explice in ce mod pagina web respectiva are legatura cu ei si de ce este "irelevanta, depasita sau inadecvata".

Curtea impune Google sa ia decizii dificile privind dreptul unei persoane de a fi uitate online.

Linkurile vor fi eliminate doar pentru rezultatele cautarilor initiate din UE, potrivit Google. Compania americana a anuntat ca va analiza fiecare cerere, inclusiv daca exista interes public pentru linkul care va fi eliminat din cautari, precum ar fi informatiile despre scheme de inselaciune, malpraxis profresional, condamnari penale sau comportament al angajatilor publici.

"Curtea impune Google sa ia decizii dificile privind dreptul unei persoane de a fi uitate online si cel al publicului de a sti", a declarat un purtator de cuvant al companiei. Google va colabora cu autoritatile de protectie a datelor pentru a implementa hotararea.

Din comisie fac parte Luciano Floridi - filozof la Institutul Internetului de la Oxford, Frank La Rue - raportor special al ONU pentru protectia libertatii de exprimare, Peggy Valcke - director la facultatea de drept a Universitatii Leuven, José- Luis Piñar - academician care a lucrat in trecut pentru agentia de protectie a datelor din Spania, precum si Jimmy Wales - cofondator al enciclopediei online Wikipedia.

Presedintele executiv al Google, Eric Schmidt, si seful departamentului juridic al companiei, David Drummond, vor conduce comisia. Scopul comisiei va fi sa promoveze o discutie ampla asupra implicatiilor deciziei CEJ, fara sa poata decide politica Google.

Google a primit deja mii de cereri pentru stergerea de linkuri de la rezidenti europeni. Compania nu a eliminat inca linkuri, dar dezvolta politicile si procesele necesare pentru a face acest lucru, a spus un purtator de cuvant.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri