Gavdos este cea mai sudica insulă dintre cele aproape 6.000 cu care Grecia este binecuvântată. Considerat a fi tărâmul nimfei Calypso, Gavdos este se află la sud de Creta. Deși cel mai sudic punct al Europei este, geografic vorbind, Punta de Tarifa, din Spania, mulți consideră că și Gavdos este un punct sudic demn de menționat.

Capul Trypiti din insula Gavdos, este marcat de un scaun de ciment cu vedere la mare și practic acesta este simbolul celui mai sudic punct din această parte a Europei.

Gavdos, GreciaSursa foto: captură Google Maps

Locuit continuu încă din neolitic, Gavdos a căpătat cel puțin un rol interesant în multe perioade ale istoriei grecești. Haideți să vedem împreună ce s-a întâmplat în trecut cu această insulă superbă a Greciei!

Ce „hram” poartă insula Gavdos din Grecia

Numit Ogygia în antichitate, teritoriul este cunoscut și ca insula lui Calypso, deoarece aici a locuit Ulise cu vrăjitoarea cu același nume, în Odiseea lui Homer. Dovezile arheologice arată că Imperiul Roman a avut un interes destul de mare și pentru această mica insulă. Romanii au folosit atât de mult din resursele naturale ale insulei încât i-au deteriorat permanent flora și fauna, lucru care poate fi văzut și astăzi.

Gavdos, GreciaGados, cel mai sudic punct din Grecia. Sursa foto: Unsplash

Gavdos a fost menționat și în Noul Testament sub numele de „Cauda”. În capitolul 27, Pavel, care era prizonier pe o corabie romană, menționează că a trecut pe lângă insulă, notează Greekreporter.com.

În timpul erei bizantine, populația insulei a crescut, ajungând la 8.000 de locuitori. După ce otomanii au preluat puterea și au redenumit Gavdos în „Gondzo”, populația insulei a scăzut la aproximativ 500 de locuitori.

În anii 1930, comuniștii și liderii de stânga au fost exilați pe această insulă, folosindu-se de faptul că aceasta era un punct foarte îndepărtat de pe Bătrânul Continent. Pe măsură ce întreaga țară a început să se urbanizeze la mijlocul secolului al XX-lea, locuitorii din Gavdos s-au mutat încet, încet în Creta, unde existau mai multe locuri de muncă și posibilități de a urma un parcurs educațional.

Gavdos din prezent: un paradis în care cuvântul de ordine este „relaxare”

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce Ulise a rămas cu Calypso atâția ani, uitând totul despre patria sa? Dacă da, atunci trebuie să vizitezi Gavdos și să fii martor la frumusețea acestei insule cu ochii tăi.

Gavdos este un loc perfect în care poți cunoaște oameni noi și în care poți lăsa în urmă toată anxietatea adunată de-a lungul anului și de neliniștile pe care le ai în viața de zi cu zi. Aici, turiștii se pot bucura de micile taverne și de un stil de viață semi-hippie, dar mai ales de fruumusețea plajelor Ai Giannis și Sarakiniko. Cei mai mulți vizitatori aleg să rămână pe plaja din Sarakiniko pentru că este mai aproape de tavernă și de mini-marketuri.

Sarakiniko este, de altfel, o plajă de vis, cu nisip fin și cu ape cristaline care nu sunt foarte adânci, alături de un peisaj sălbatic, plin de ienupări. Gavdos este un loc și pentru amatorii de pescuit, așa că dacă nu ești un fan al plajei, ai și o altfel de posibilitate de a te relaxa.

Pe de altă parte, Ai Giannis este o plajă mai retrasă, unde cea mai apropiată urmă de civilizație se află la cincisprezece minute de mers pe jos. Doar câțiva greci locuiesc pe insulă pe tot parcursul anului, iar infrastructura pentru turiști este foarte simplă acolo.

Conform recensământului din 2001, Gavdos are 98 de rezidenți permanenți. Vara, populația totală crește la 3.500, însă cei mai mulți dintre aceștia sunt turiști. Pentru a ajunge acolo trebuie să iei barca din Creta. Dar nu te teme, sunt vapoare care pleacă zilnic din Creta în Gavdos, mai ales că mulți localnici fac naveta zilnic între aceste două insule care se află la 35 de km distanță.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri