Reintroducerea accizelor pentru aparatele foto digitale a surprins companiile distribuitoare din Romania, care considera aceasta masura fiscala ca fiind una putin eficienta din punctul de vedere al incasarilor bugetare. "Suntem surprinsi ca acest lucru vine de la un guvern orientat catre o baza de impozitare mai mare, care prefera sa ia mai putin de la mai multi", a spus Dan Topala, vicepresedintele companiei Flamingo International. Guvernul a modificat, saptamana trecuta, Codul Fiscal, majorand unele impozite si accize, in vederea cresterii veniturilor bugetare cu 16.000 de miliarde de lei. Pe lista produselor accizabile au reaparut camerele foto digitale, care au fost exceptate la inceputul acestui an.

Astfel, conform noului Cod Fiscal, pentru aparate de luat imagini fixe si alte camere video cu inregistrare, accizele sunt de 30%, cu 5% peste nivelul eliminat la inceputul anului. De asemenea, Codul Fiscal prevede si plata accizelor de 20% pentru "aparate video de inregistrat sau de reprodus, chiar incorporand un receptor de semnale videofonice, combine audio" si "dublu radiocasetofoane cu redare de pe banda magnetica sau compact disc". Oficialul companiei Flamingo apreciaza ca introducerea accizelor va incuraja piata "gri". "Decizia nu este eficienta, tot mai multi romani vor prefera sa cumpere astfel de echipamente din strainatate", a spus vicepresedintele Flamingo International.

Acesta a adaugat ca incasarile din TVA aferente vanzarilor de camere foto si video digitale au fost mai mari, in primul trimestru al acestui an, decat cele din perioada similara a anului trecut, cand aceste produse au fost accizate cu 25%. "Am trimis aceste date la Ministerul Finantelor, dar decizia a fost luata", a spus Dan Topala. La inceputul anului, dupa eliminarea accizelor, companiile distribuitoare de camere digitale apreciau ca piata va creste de peste doua ori in acest an. Piata aparatelor foto digitale a fost estimata de analisti, anul trecut, la 4-4,5 milioane de euro. Conform modificarilor la Codul Fiscal, noile accize vor intra in vigoare la 1 aprilie 2005.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si