Pachetul de măsuri fiscale care introduce și majorează taxe, pe care Guvernul și-a asumat răspunderea, intră în vigoare parțial de la 1 noiembrie 2023, în timp ce altele începând de la 1 ianuarie 2024. Printre măsurile care intră în vigoare la începutul lunii noiembrie se află însă și cele care îi vizează pe cei din agricultură și industria alimentară.

Astfel, angajații din agricultură și industria alimentară nu vor mai fi scutiți de la plata contribuției la sănătate (CASS) și a contribuției asiguratorie pentru muncă (CAM).

În acest sens, Guvernul și sindicatele au convenit ca salariul minim brut în agricultură și industria alimentară să crească la 3.436 lei, pentru ca salariile angajaților din aceste sectoare să nu scadă după ce Executivul a decis reintroducerea contribuțiilor la sănătate.

Conform proiectului Guvernului, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, acest lucru înseamnă, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, o medie de 20,782 lei/oră.

O măsură pe care de altfel ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat-o ca fiind "menită să protejeze puterea de cumpărare a celor care lucrează în aceste sectoare”.

Practic, însă ceea ce se întâmplă este că Guvernul mărește artificial salariul brut pentru ca angajații să primească același salariu net de la 1 noiembrie, când vor dispărea facilitățile fiscale.

Cu alte cuvinte, angajații din cele trei sectoare ar fi rămas cu mai puțini bani în mână, dacă Guvernul nu ar fi crescut salariul brut.

"Cu siguranță va avea un impact negativ. Va trebui să calculăm impactul și să-l regăsim ulterior în prețul de vânzare al produselor", a declarat pentru wall-street.ro Adrian Dumitrescu, acționar BioFresh Banat, companie care pune pe piaţă legume certificate ecologic.

Acesta a mai explicat că pentru cei din domeniu trebuie avută în vedere, în acest context, o anumită margine de profitabilitate, care oricum a fost micșorată de anumite aspecte, unul dintre acestea fiind creșterea de prețuri la inputurile agricole.

Prin urmare, având în vedere acest lucru, la care se adaugă și situația creată în anul 2023 de importurile de cereale ieftine din Ucraina, adăugarea unei astfel de măsuri, care apasă și mai mult povara financiară a agricultorilor, poate fi fatală pentru unii, concluzionează specialistul.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru sectorul agricol și industrie alimentară un număr de circa 117.000 de salariați. De majorarea salariului de bază minim pentru sectorul agricol și industrie alimentară la nivelul de 3.436 lei vor beneficia un număr de aproximativ 168.000 salariați.

Sursa foto: Shutterstock / AlexandrMusuc

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri