Achizitia Alcatel - Lucent de catre Nokia este totodata si cea mai mare tranzactie din industria echipamentelor de telecomunicatii din 1999 pana in prezent, noua entitate urmand sa concureze cu Ericsson si Huawei pentru pozitia de lider al pietei.

Nokia si Alcatel estimeaza ca tranzactia va fi incheiata in prima jumatate a anului viitor, compania finlandeza urmand sa detina o participatie de 66,5% la noua entitate rezultata prim combinarea actiunilor celor doi producatori de echipamente pentru retele de telecomunicatii.

Noua companie se va numi Nokia si il va avea ca director general pe actualul CEO al Nokia, Rajeev Suri, in timp ce presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, va prelua aceeasi pozitie si in cadrul noii firme. Totodata, cele doua companii estimeaza ca vor reduce costurile operationale cu pana la 900 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2019.

Preluarea Alcatel de catre Nokia, cea mai mare tranzactie din industrie in ultimii 16 ani

Preluarea Alcatel de catre Nokia este cea mai mare tranzactie din industria echipamentelor de telecomunicatii din 1999, atunci cand Alcatel a cumparat Ascend Communications pentru 21 de milioane de dolari, relateaza Bloomberg.
Prin cumpararea Alcatel, Nokia va depasi competitorii Ericsson si Huawei pe piata furnizorilor de echipamente pentru retelele wireless, potrivit firmei de cercetare IDC.

Citeste si:

Nokia avea o cota de 15,8% pe piata retelelor wireless la nivel global la finalul anului 2014, in spatele liderului Ericsson, cu o cota de 25,7%, si Huawei, cu o cota de 23,2%, potrivit IDC. Cota de piata a Alcatel se situa la 11,4% la sfarsitul anului trecut.

Incheierea tranzactiei va asigura companiei finlandeze extinderea in China, pe o piata cu 1,3 miliarde de abonati la servicii wireless, precum si preluarea unor contracte cu doi dintre cei mai mari operatori de telefonie mobila din Statele Unite ale Americii, Verizon si AT&T.

Nokia a anuntat tot miercuri ca intentioneaza sa vanda divizia de harti HERE, a carei valoare este estimata la 6,9 miliarde de euro. In 2013, compania finlandeza a vandut divizia de telefoane mobile catre Microsoft pentru 7,5 miliarde de dolari.