Se spune ca, multumita tehnologiei avansate de care dispunem, incepe una dintre cele mai dramatice perioade de schimbare in multiple industrii si domenii de activitate precum transport, siguranta publica si cadastru.

Recent, am participat la evenimentul Satellite Masters de la Madrid, unde am avut placerea de a imparti scena cu Adrian Demeter, ICT & Security Manager Deloitte Cehia. Ne-am adresat impreuna celor cateva sute de participanti, intr-o expunere despre cum va arata viitorul pietei globale de UAV (Unmanned Aerial Vehicles) in primul rind, dar si viitorul omenirii din perspectiva dronelor.

De la Adrian Demeter am aflat ca piata de drone civile la nivel global este estimata sa creasca aproximativ de patru ori mai rapid fata de segmentul militar. O evolutie pozitiva este preconizata si pentru aplicatiile comerciale pentru siguranta publica, agricultura de precizie, mapare si supraveghere a granitelor, fotografie aeriana, serviciu de livrari si entertainment. Vom avea ocazia sa folosim ,,smart drones", dotate cu senzori care detecteaza automat obstacole si reconfigureaza traseul de zbor. Iar analiza rezultatelor va fi realizata in timp real, on board.

Sistemele de vehicule fara pilot (aeriene si de suprafata) trec printr-o dezvoltare continua, iar functiile acestora devin din ce in ce mai utile, uneori cu o arie de aplicabilitate dificil de anticipat. Totusi, pornind de la informatiile de care dispunem in prezent si a statisticilor despre UAV-uri, in cadrul evenimentului Satellite Masters, am facut un exercitiu de imaginatie privind beneficiile proiectate pentru viitorul nostru, ca societate, prin folosirea dronelor.

Citeste si:
Mașinile electrice ar putea fi reîncărcate în mers de drone
Mașinile electrice ar putea...

In prezent, sunt deja functionale sisteme terestre de transport independent, masini de curse autonome, roboti de transport greu pe teren accidentat sau autovehicule self-driving. Pe apa sau sub apa, sistemele de monitorizare a mediului, de inspectie sau supraveghere completeaza tabloul vehiculelor autonome revolutionare. Primul vehicul aerian de tip taxi cu capacitate pentru o persoana a fost, de asemenea, lansat oficial ca prototip, alaturi de eforturile marilor companii de logistica de a eficientiza livrarile de colete pe distante mici si medii pe cale aeriana, cu ajutorul dronelor tip multicopter.

Un punct strategic in dezvoltarea tehnologica pe segment il constituie lansarea primului sistem de vehicule aeriene fara pilot independent si autonom (lansarea si aterizarea se realizeaza printr-un shelter automatizat, in interiorul caruia un brat robotic schimba bateriile si incarcatura pentru o noua misiune).

Avand in vedere aceasta realitate, cat si experienta companiei noastre in managementului situatiilor de urgenta, lucram deja la un proiect care va reuni operational multiple tipuri de platforme autonome (aeriene, terestre, marine). Aceasta retea colaborativa de roboti va desfasura activitati de monitorizare, supraveghere, identificare si interventie, in cazul situatiilor de urgenta cu impact major, in scopul eficientizarii operatiunilor de cautare si salvare cu un risc uman cat mai redus.

Drone in aer, la sol si pe mare, lucrand impreuna pentru linistea si securitatea noastra: acesta este viitorul. Consolidam astfel doua nevoi fundamentale: timpul si viata.

Citeste si:
Deloitte: Locuințele din România, printre cele mai ieftine din Europa
Locuințele din România,...

Tehnologiile de tip ,,geo-fencing" si de evitare a coliziunilor vor face ca sistemele aeriene autonome sa fie mai sigure si vor determina, in consecinta, o evolutie pozitiva si in sfera legislativa.

Potrivit unui studiu Business Insider (BI) din acest an, veniturile generate de vanzarile de drone vor depasi 12 miliarde de dolari in 2021, comparativ cu 8 miliarde de dolari anul trecut. Specialistii BI estimeaza ca segmentul de aeronave autonome Enterprise va depasi categoria dronelor comerciale, atat pe partea de livrari, cat si de venituri, fiind o deschidere mai mare la nivel de legislatie in SUA si Uniunea Europeana, pietele cu cel mai mare potential pe segmentul Enterprise.

Citeste si:
Blocaj la CNAS: De ce nu functioneza un urias de zeci de milioane lei
Sistemul de sanatate...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
George Facaeru
George Facaeru este UAV Business Development Manager in cadrul Teamnet Group, fiind responsabil de dezvoltarea Diviziei de Robotica in Romania si la nivel international.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri