Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, a anuntat data la care noul sistem de operare Windows Vista va fi disponibil pentru clientii corporate. Astfel, incepand cu 30 noiembrie companiile vor putea beneficia de noua versiune a sistemului produs de Microsoft, dar si de Office 2007, un alt produs „fierbinte“ al comaniei americane.

Lansarea oficiala pe piata a Vista pentru publicul larg este programata pentru inceputul lui 2007.

Analistii estimeaza ca clientii de business nu se vor grabi sa isi instaleze noul sistem de operare. Potrivit unui sondaj realizat in randul profesionistilor din SUA, doar 17% din clientii corporate au afirmat ca au in vedere trecerea la noul sistem de operare in primul an de la lansare. 41% nu intentioneaza deloc sa inlocuiasca actualul sistem de operare cu Vista in timp ce 35% dintre expertii IT au afirmat ca vor lua o decizie dupa ce vor testa produsul final.

Lansarea Windows Vista a fost amana deja de cateva ori, Microsoft dezvoltand noul sistem de operare de mai bine de cinci ani. Sistemul de operare Windows, in diferitele sale versiuni, este folosit de peste 90% din posesorii de computere din lume, afacerea Windows avand o proportie de 30% din cele 44 de miliarde de dolari cat au reprezentat veniturile companiei in ultimul an fiscal.

Directorul executiv al companiei, Steve Ballmer, a declarat recent ca Microsoft a facut schimbari in cadrul noului sistem de operare Vista, pentru a se conforma solititarilor UE si pentru a asigura compatibilitatea acestui program cu cele produse de companiile rivale.

Ballmer a reiterat aceste declaratii in fata audientei din Madrid si a spus ca Vista va fi compatibil cu regulile europene antitrust. Cu toate ca executivul european nu si-a dat, inca, acordul in privinta sistemului de operare produs de Microsoft, directorul gigantului american s-a declarat increzator in viitoarea comercializare a Vista.