Este inteligența artificială o amenințare pentru joburile noastre? Șeful Microsoft România a venit cu răspunsuri, la ediția din acest an a CEO's Gala Wall-Street.

”Ce se întâmplă cu AI-ul, ne înlocuiește pe toți?” Răspunsul lui Bogdan Putinică, unul dintre primii milionari din IT-ul românesc și, în prezent, country manager Microsoft România & Moldova, este tranșant: NU. Și nici șef nu ne va fi prea curând

”Felul în care ne uităm la AI este critic și generează și percepția vizavi de ce se poate întâmpla, bine sau rău, cu AI-ul. Noi, Microsoft, îl vedem ca pe un enabler de talent uman, de accelerator. Cum folosim AI-ul ne arată și ce o să se întâmple cu noi mai departe. Simplificând, vorbim de utilizarea AI pentru a ne face treaba mai bine, mai ușor, mai repede, mai eficient, mai creativ”, spune Bogdan Putinică. ”Când ești în pană de idei sau încerci să generezi un proiect de la zero, un outline de carte sau o structură de articol, începi foarte repede utilizând AI.”

Această tehnologie nu este nouă, subliniază el, ci e de ani buni pe piață, doar că acum a ajuns la un moment de maturitate. ”Microsoft a folosit această tehnologie în ultima perioadă cam în fiecare produs. Am descoperit că e un accelerator. Trebuie îmbrățișat cu realism, suntem în pragul unei revoluții tehnologice. Și e o tehnologie care va desena și va consolida, va construi piața de tehnologie pentru câțiva ani buni în față”.

Vom ajunge să vedeme manageri sau măcar middle manageri AI? Șeful Microsoft România este de părere că nu. În opinia sa, inteligența artificială poate, însă, deveni ”un asistent foarte bun, un «consigliere» foarte eficient, pentru că nu te poți pune cu tehnologia și cu puterea de calcul a cloudului, mai ales când vorbim de volume foarte mari de date”.

De exemplu, în domeniul medical există exemple de AI care se compară cu oamenii din punctul de vedere al diagnosticării unor afecțiuni. Iar în domeniul legal este deja celebru faptul că chatGPT a luat examenul de barou în Statele Unite.

”Putem, pe de altă parte, să ne opunem. Eu cred că abordarea mai sănătoasă și mai constructivă e să accepți schimbarea și să vezi ce poți să scoți mai bine din ea”, a conchis Bogdan Putinică.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri