Dupa ani de zile in care cel mai mare dusman al Microsoft era reprezentat de soft-urile \'open-source\', gigantul IT face prima concesie, deschizand calea unui parteneriat intre Windows si Linux
Cel mai mare producator de software la nivel mondial, Microsoft, a anuntat semnarea unui parteneriat cu unul din liderii pietei de software 'open-source', Novell. In urma acestui parteneriat, aplicatiile Linux vor putea sa ruleze pe softul Windows si invers. In plus, Microsft se angajeaza sa sustina eforturile de marketing ale Novell, care produce si comercializeaza Suse Linux, o versiune a programului de operare 'open-source'.

Microsoft si-a revizuit in ultimii ani atitudinea sa fata de Linux, scrie presa internationala, observand ca tot mai multi consumatori aleg programele de operare care nu necesita licenta nu numai datorita costurilor cat si din pricina aplicatiilor software mai simple.

In urma incheierii acestui parteneriat, aplicatiile specifice unuia din cele doua programe de operare vor putea fi rulate si pe celalalt soft. Parteneriatul Microsoft-Novell vine la scut timp dupa ce Oracle a semnat un acord asemanator cu Red Hat, liderul pietei 'open-source'.

Oficialii Microsoft au comparat acest parteneriat cu 'un pod al proprietatii intelectuale' intre programele de operare care necesita achizitionarea unei licenta si cele 'open-source'. Oficialii Microsoft au precizat ca nu va mai fi ceruta achizitionarea licentelor de utilizare celor care doresc sa ruleze aplicatii Microsoft pe Suse Linux, adaugand ca acest parteneriat nu reprezinta un pas inapoi din partea gigantului IT.

Analistii considera ca Microsoft doreste in primul rand sa majoreze gradul de utilizare al aplicatiilor proprii indiferent de programul de operare folosit, primind in plus plati regulate din partea Novell care isi va vedea dublate mai mult ca sigur vanzarile peste noapte. Parteneriatul Microsoft-Novell este vazut si ca un motiv de ingrijoarea pentru competitorii Novell pe piata, atragerea unui jucator de talia Microsft fiiind un atu important in piata.

Afacerea Linux a crescut considerabil in ultima perioada potrivit unui studiu IDC citat de Financial Times, devenind o alternativa pentru utilizarea programelor Windows. Vanzarile de computere cu Linux pre-instalate s-au ridicat in al treilea trimestru din 2006 la valoarea de 1,5 miliarde de dolari, comparativ cu 4,2 miliarde de dolari pentru computerele cu un program de operare Windows pre-instalat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri