Cresterea automatizarii este legata de imbatranirea muncitorilor care lucreaza in fabrici, sustin autorii Daron Acemoglu, de la Massachusetts Institute of Technology si Pascual Restrepo, de la Boston University. Ei au analizat folosirea robotilor si indicatorii demografici ai fortei de munca din mai multe tari si au descoperit ca locurile in care este cel mai probabil sa fie introdusi roboti sunt cele cu o rata accelerata de imbatranire a populatiei.

“Tarile si pietele de munca din Statele Unite care sunt supuse unei schimbari demografice majore au investit semnificativ mai mult in noi roboti si alte tehnologii de automatizare”, scriu autorii.

Tarile care folosesc cei mai multi roboti industriali sunt, de asemenea, cele mai activi in ceea ce priveste productia si exportul lor.

Acest lucru nu inseamna, insa, ca oamenii nu isi pierd locul de munca, se arata in raport. Angajatorii analizeaza trendurile si remarca ca foarta de munca, per total, se reduce, asa ca introduc in fabrici roboti. Problema este ca acesti roboti tind sa preia aceleasi sarcini – sudare, prelucrare, impachetare – care sunt, adesea, realizate de muncitori aflati la mijlocul carierei, nu la finalul ei. Potrivit studiului, procesul de automatizare se reflecta in pierderea locurilor de munca si salarii mai mici pentru persoanele cu varste cuprinse intre 36 si 55 de ani.

Cum vrea un antreprenor roman...
Citeste si: Cum vrea un antreprenor roman sa vina in sprijinul industriei textile

Sursa foto: By Suwin / Shutterstock.com