Florin Rotaru, director tehnic la ENEA, una dintre cele mai importante companii IT din tara, are o poveste interesanta: a fost plecat timp de 7 ani in Irlanda unde a facut embedded software in fotografie digitala. A revenit in Romania odata cu inceperea crizei economice si conduce in prezent o echipa de 180 de oameni. Am discutat cu el despre evolutia industrie software din tara, dar si diferente intre Romania si occident.

Florin are o experienta de peste 20 ani in ingineria software, a fost plecat timp de 7 ani in Irlanda unde a facut embedded software in domeniul fotografiei digitale. In 2007 a revenit in Romania pe o pozitie de Program and Project Manager la ENEA, iar in 2014 a devenit director tehnic. Momentan coordoneaza cea mai mare echipa din ENEA, o echipa de 180 de oameni. El se ocupa de centrul de cercetare din Iasi si coordoneaza echipa care dezvolta software pentru Agentia Spatiala Europeana.

Wall-Street.ro: Cum s-a transformat meseria de inginer software de-a lungul anilor? Ce difera in prezent fata de acum 10-15 ani, atat in bine, cat si in mai putin bine?

”Suntem in topul tarilor dezvoltatoare/exportatoare de software”

Florin Rotaru: In ultiimii 25 de ani, in occident, s-a facut din ce in ce mai mult outsourcing, dezvoltarea software este in continua expansiune, se refoloseste si se integreaza din ce in ce mai mult, iar fenomenul open source a crescut exponential.

In Romania, evolutia industriei software este mult mai dinamica. In prima etapa s-a pornit de la aproape nimic (existau doar cateva firme software pe piata) si am ajuns repede din urma occidentul, adaptandu-ne direct la cele mai moderne tehnologii si utilizand cele mai pragmatice procese. In a doua etapa am crescut organic, iar in momentul de fata suntem in topul tarilor dezvoltatoare/exportatoare de software.

W-S.ro: Ce ai invatat in Irlanda si ce mentalitati diferite, dar si similare, au specialistii de acolo vs cei din Romania?

FR: Inginerii nostri sunt pe picior de egalitate cu cei occidentali: invata repede noile tehnologii, livreaza la timp si de calitate, si foarte important, acestia sunt flexibili in abordarea provocarilor.

Pe de alta parte, avand in vedere ca Irlanda a fost o mare forta in outsourcing si am vazut o parte din declin, am invatat de la industria IT irlandeza ca exista si etapa a treia, o faza in care o parte din marile companii isi fac bagajele si isi muta mai departe centrele de outsourcing. Din pacate, fenomenul nu tine de profesionalismul inginerilor dar tine de responsabilitatea cu care atat angajatii, cat si angajatorii, invart spirala cresterilor salariale.

W-S.ro: Care sunt provocarile coordonarii unei echipe atat de mari de oameni? Cum arata o zi din viata ta din punct de vedere al workflow-ului?

FR: In momentul de fata, coordonez tehnic o echipa de 180 de oameni, cea mai mare din ENEA. Este o perioada foarte prospera, cu oportunitati de business pentru noi si de angajare pentru ingineri. Este nevoie de o expetiza tehnica solida si o maturizare organizationala ca sa livrezi atat flexibilitate cat si calitate. Ma bucur ca in ENEA Romania se intampla aceste lucruri. Provocarea ramasa este sa angajam suficient de multi oameni pe cat de multe proiecte avem.

”La ENEA avem 42 de proiecte la care lucram in paralel”

W-S.ro: Care sunt cele mai ambitioase proiecte ale ENEA in prezent si cum incercati sa le faceti fata?

FR: Avem multe proiecte ambitioase. In prezent avem 42 de proiecte la care lucram in paralel si, constant. Iti voi da doua exemple: proiectele NFV Network Function Virtualization si proiectele ESA Aerospatiale. Pentru Agentia Spatiala Europeana (ESA), dezvoltam in centrul de cercetare de la Iasi aplicatii software de compresie a imaginilor obtinute din spatiu ce vor fi rulate pe sateliti. Investim foarte mult in specialistii nostri, iar acestia aduc valoare adaugata in Romania. Punem pret pe calitatea produsului si avem o cultura organizationala axata pe agilitate si flexibilitate, astfel incat pentru noi, orice problema tehnica are o rezolvare. Totodata, pentru a mentine si atrage oameni valorosi in ENEA, este important sa atragi proiecte interesante si sa lucrezi cu tehnologii de ultima generatie.

W-S.ro: Coordonand o echipa atat de mare, fara indoiala ca ajungi sa te apropii si prieteneste de colegii tai-cat de implicati sunt acestia in politica, avand in vedere felul in care ne afecteaza in ultima perioada? Simti ca vor vota mai multi dintre ei/se (vor) implica si pe zona aceasta mai mult?

FR: Avem oameni valorosi care inteleg responsabilitatile unui cetatean. Atat eu, cat si colegii mei, am mers la vot, ne implicam activ si vom ramane implicati.

W-S.ro: Ce planuri de extindere si dezvoltare ai pentru anul curent si 2019?

FR: Suntem o companie foarte activa pe piata de software, mereu in cautare de specialisti in domeniu, care sa lucreze pe proiecte inovatoare si provocatoare. Principala noastra directie pe termen mediu este sa ajungem la un numar de 350 de specialisti in ENEA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri