După un an în care pandemia a reconfigurat importanța sectorului IT&C în economie, 2021 aduce numeroase provocări pentru companiile de profil, în contextul digitalizării accelerate. Un alt concept de business, aplicarea modelului de lucru hibrid (acasă-birou), liberalizarea educației, eficientizarea interacțiunilor dintre curieri și retaileri se numără printre provocările anului.

Prioritară, de-a lungul acestui an, e abordarea „agilă”, în sensul automatizării proceselor tehnologice, dar și a interacțiunii cu partenerii de business. „Conceptul de «business as usual» nu va mai exista. Pandemia ne-a pregătit atât digital, cât și mental pentru noua eră economică. Talentele digitale cu cunoștințe în afaceri sunt un avantaj acum, acesta e noul mainstream. Sunt necesare noi modele de organizare în telecomunicații, bunuri de larg consum, servicii financiare. Suntem pe punctul de a crea o lume complet digitală, care funcționează de oriunde. E prioritatea noastră să ne adaptăm la contextul actual și, de asemenea, să ne pregătim de următorul, care va fi marcat de o evoluție foarte dinamică și imprevizibilă. Proiectul nostru primordial din 2020, care va continua în primele luni din 2021, este transformarea structurilor noastre organizaționale și a proceselor într-o abordare fluidă și agilă. Vom continua să simplificăm și să automatizăm fiecare proces, structură și mod de interacțiune, de la vânzări la livrare și asistență pentru afaceri. Planificăm o nouă cultură organizațională, o abordare din interior, în care colaborarea este esențială”, susține Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania.

Digitalizarea și telemunca, printre provocările anului

În același timp, creșterea investițiilor în procesele de digitalizare și acomodarea cu regimul de telemuncă pot fi considerate provocări și în 2021. „Provocările vor fi strâns legate de evoluția pandemiei. Cu cât criza sanitară se va întinde pe o perioadă mai mare de timp, cu atât mai mare va fi impactul în activitatea economică, socială și medicală. Asta înseamnă că restricțiile privind distanțarea socială se vor menține, fapt pentru care telemunca va avea o pondere mai mare comparativ cu perioada de dinainte de pandemie. Astfel, managerilor care priveau circumspect acest mod de lucru le va fi mult mai greu să refuze această posibilitate angajaților, în contextul în care businessul a putut funcționa atâtea luni de zile cu tot personalul la distanță, fără să fie afectată activitatea. Prin urmare, cred că de acum înainte putem folosi mai mult această flexibilitate în relațiile de muncă. Totodată, vor crește investițiile în procesul de digitalizare, iar antreprenorii vor înțelege că mediul online și posibilitatea de a continua activitatea la distanță sunt esențiale și deloc de ignorat”, apreciază Alexandru Lăpușan, CEO și co-fondator Zitec.

Cum arată 2021 pentru start-up-uri

Pentru un start-up, provocarea e creșterea numărului de persoane care beneficiază de serviciile unei platforme ce sprijină procesul de liberalizare a educației. UniApply, sub denumirea vreaulafacultate.ro, vizează postura de platformă de referință pentru admiterea studenților în învățământul universitar. „Vrem să liberalizăm educația și să oferim o șansă corectă fiecărui student în a-și găsi universitatea potrivită. Reducem rata de abandon ajutând studenții să înțeleagă care sunt opțiunile lor, dar mai ales prin faptul că lucrăm îndeaproape cu ei și folosim tehnologii moderne ca ML și RPA pentru a eficientiza toate procesele”, declară Andrei Nicolae, unul dintre fondatorii UniApply.

Alt start-up, Innoship, dezvoltă interacțiunile dintre retaileri și curieri, eficientizează costurile serviciilor de curierat și mărește performanța de livrare, procese esențiale în operațiunile anului. Daniel Nicolae, Andrei Paul, Dan Ungureanu și Robert Tănase, partenerii-fondatori ai start-up-ului, au o experiență vastă în retail, supply chain, curierat și IT.

La aceste provocări se adaugă faptul că România va deveni anul acesta principalul organism de execuție pentru resursele financiare ale Uniunii Europene dedicate securității cibernetice, în cadrul programului „Europa Digitală și Orizont Europa”, ca urmare a lansării la București a Centrului European pentru Securitate Cibernetică. Nu în ultimul rând, pentru o companie de software fondată în România de antreprenorii Daniel Dines și Marius Tîrcă, actuala companie IT americană UiPath, provocarea anului e procedura de listare la bursă, în Statele Unite.

Sursa foto: Shutterstock/HNK

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri