Effective Retail Intelligent Scanner (ERIS) este primul robot autohton destinat comercianților care își doresc să-și eficientizeze afacerea prin verificarea mai facilă a prețurilor și stocurilor de la raft. Denumit MARCEL, robotul a fost prezentat în premieră la GoTech World 2022 și, în viitor, va fi complet autonom.

Adapta Robotics, companie specializată pe designul și producția de roboți non-industriali pentru automatizarea sarcinilor executate în mod uzual de oameni a legat un parteneriat cu Carrefour România care devine, astfel, primul retailer din România care folosește robotul ERIS. Acesta este un robot dedicat industriei de retail pentru automatizarea identificării lipsei stocurilor și prevenirea erorilor de preț la raft. ERIS este capabil să identifice prețurile afișate la raft și să raporteze când acestea nu corespund cu cele din baza de date și trebuie modificate. În procesul de scanare, robotul obține și informații legate de stocul produselor și poate să emită atenționări privind necesitatea de aprovizionare la raft.

„Dorința noastră este să automatizăm prin roboți fizici task-urile care pot fi repetitive sau plictisitoare, sau care nu pot fi automatizate prin soluții clasice, precum cele din fabrici,de pe liniile de producție sau din medii dinamice precum magazinele - așa cum ne-au arătat și nevoile Carrefour. Credem că roboții vor juca un rol din ce în ce mai important în viața de zi cu zi și noi dorim să îi dezvoltăm în România, ținând cont de nevoile identificate,” a spus Mihai Crăciunescu, fondator Adapta Robotics.

Cum funcționează robotul ERIS, pe nume Marcel

ERIS are nevoie de un operator pentru a funcționa, persoana având sarcina să împingă robotul prin fața rafturilor cu produse. Folosind camere video și senzori, tehnologia AI a robotului identifică prețurile și produsele arondate fiecărei etichete. Apoi, având deja încărcată în baza sa de date lista de prețuri a comerciantului, ERIS compară prețurile de la raft și semnalează operatorului dacă un preț scanat nu corespunde cu ceea ce există în baza de date. Operatorul poate, în această situație, să schimbe prețul, ERIS fiind echipat și cu un printer de etichete.

Pe ecranul de afișare al robotului, operatorului i se comunică dacă împinge robotul cu o viteză prea mare prin dreptul unui raft sau dacă este prea aproape de raft. Fiind bazată pe camerele video care „recunosc” prețurile de la raft, ERIS are probleme (ce țin de nivelul la care a ajuns tehnologia) atunci când un produs nu are absolut deloc o etichetă tradițională sau una electronică. În viitor, această limitare va fi depășită în momentul în care tehnologia AI va permite camerelor și scannerelor să recunoască, propriu-zis, produsele de pe raft, nu doar prețurile.

O altă funcționalitate existentă în prezent este aceea de a „vedea” cu ajutorul camerelor golurile de pe raft, sesizându-i operatorului faptul că un produs lipsește și, deci, trebuie umplut acel spațiu. În funcție de nevoile retailer-ului, ERIS poate să se sesizeze și dacă produsele sunt așezate greșit pe raft, în cazul în care, pe un raft anume, produsele trebuie așezate într-un anumit fel.

„Echipa Adapta Robotics a identificat nevoile noastre și le-a adresat printr-un produs pe cât de inovator, pe atât de relevant pentru core business-ul Carrefour România. MARCEL rezolvă într-o manieră eficace ceea ce pentru colegii mei din magazine reprezintă o continuă provocare. Totodată, acesta preia rolul de coleg neobosit care urmărește zilnic același scop – rezolvarea task-urilor repetitive rapid și corect,” a spus Nicolae Drîmbu, Director de Inovație Carrefour Romania.

MATT, celălalt robot prezentat de Adapta Robotics la GoTech World 2022

MATT a fost lansat în 2018, pe când Adapta Robotics făcea parte din Rinf.tech. Este vorba de un sistem de testare automată pentru dispozitive cu ecran tactil sau butoane fizice, care poate să testeze de la smartphone-uri, tablete sau laptopuri, până la sisteme infotainment sau aparatură medicală. În cadrul GoTech World 2022, robotul MATT era pus să butoneze un telefon, dar el poate să rotească și comutatoare fizice și chiar și joystick-urile pentru jocuri video.

Produsele celor de la Adapta Robotics sunt căutate la nivel european șii chiar și pe piața din America de Nord. În viitor, compania consideră că ERIS va deveni autonom odată cu dezvoltarea tehnologiei AI care să-i permită lui ERIS să recunoască obstacolele din jurul său pentru a se putea orienta fără un operator uman în interiorul magazinului. Tehnologie de acest gen există chiar și la obiecte de uz casnic - de pildă, aspiratoare -, dar în cazul lui ERIS, sistemele trebuie să fie mai rafinate.

Sursa foto: Adapta Robotics

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri