Vanzarile de servere cu sistemul de operare Linux au inregistrat in Europa de Vest cel mai ridicat ritm de crestere de pana acum. Vanzarile de servere Windows au sporit cu 13%. Vanzarile de servere Unix s-au mentinut, in Europa Centrala si de Est, la nivelul stabilit anul trecut si au scazut usor in restul tarilor din zona EMEA.

Vanzarile de servere bazate pe arhitectura x86 au totalizat doua miliarde de dolari. Vanzarile de servere bazate pe procesoare AMD Opteron au crescut in zona EMEA cu 60%, pana la 300 de milioane de dolari. Dintre serverele non-x86, cea mai mare crestere au inregistrat-o serverele bazate pe arhitectura IA-64 (cu procesoare care folosesc tehnologia EPIC, precum Intel Itanium), care au crescut cu 54% in primul trimestru, fata de primele trei luni ale anului trecut.

Vanzarile de servere de tip blade (servere compacte, care pot fi montate in cabinete) au crescut cu 49% in zona EMEA. Cea mai mare cerere pentru servere de tip blade pe tehnologie x86 a fost observata in randul organizatiilor din Orientul Mijlociu si Africa.

Citeste si:

"Tehnologia de virtualizare a serverelor, adoptata pe scara larga in organizatiile din Europa de Vest, reprezinta, in acest moment, unul din principalii factori care influenteaza acum cresterea pe piata serverelor", a declarat directorul programului European Enterprise Servers din cadrul IDC, Nathaniel Martinez.

Compania HP a vandut cele mai multe servere, cu rezultate bune in special pe gamele Integrity, Integrity Non-Stop si ProLiant. IBM s-a situat pe locul doi, la distanta mica de HP, datorita rezultatelor obtinute cu liniile "System p", "System z" si "System y". Pe locul trei s-a aflat Sun, care a inregistrat vanzari mai mari cu 11% pe segmentul serverelor de tip x86. Companiile Dell si Fujitsu-Siemens au pierdut fiecare cate un procent fata de primele trei luni din anul trecut.