Peste un milion de romani folosesc in prezent serviciile recrutarii online. Fie ca sint absolventi fara experienta sau angajati care isi doresc un loc de munca mai bun, numarul aplicantilor de CV-uri online creste de la an la an. Procentul celor care se angajeaza este insa mai mic.

Dupa o experienta de patru-cinci ani, principalele companii de recrutare online, BestJobs si MyJob inregistreaza in prezent peste 500.000 de CV-uri online. „In ia-nuarie 2005, am avut peste 100.000 de CV-uri noi. Acest lucru demonstreaza ca piata de recrutare online este in continua crestere“, spune Maria Suciu, PR Executive Neogen. In 2001, site-ul BestJobs avea 50.000 de CV-uri online si 800 de oferte de munca. Momentan, numarul locurilor de munca oferite se ridica la 3.200. MyJob, infiintata in 2001, a fost preluata in 2005 de compania netBridge, cunoscuta pentru www.trafic.ro si www.boom.ro. netBridge a delimitat pozitiile de recrutare a angajatilor, infiintind HR-Romania, un portal de resurse umane pentru pozitii de middle si top management.

Locuri libere in vinzari

Conform statisticilor de pe site-urile de recrutare, la momentul actual, cele mai multe oferte de munca sint din domeniul vinzarilor si al software-ului. Angajatorii mai sint interesati de persoane competente in finante, contabilitate si marketing. Cererea de pe piata muncii nu corespunde insa, in totalitate, cu oferta. Conform site-urilor BestJobs si CV-online, cei mai multi aplicanti isi doresc un loc de munca in domeniul operarii PC, al traducerilor si al Relatiilor Publice. De altfel, specia-listii IT au fost primii candidati ai firmelor de recrutare online. Informatiile oferite de MyJob pastreaza in top domeniul IT, dar adauga domenii ca: secretariatul si baby-sitting-ul in strainatate.

Tineri si educati

50% dintre aplicantii online au virste cuprinse intre 25 si 35 de ani. Cu toate acestea, pe BestJobs exista aproape 3.000 de membri peste 55 de ani si aproximativ 10.000 care nu au implinit inca 20 de ani. Virsta este un aspect important de care tin cont companiile angajatoare. „Tineretea constituie un avantaj pentru o cariera de succes. Daca au si abilitatile si studiile necesare, tinerii au toate sansele sa reuseasca, mai ales ca cele mai multe companii au declarat ca 26 de ani este virsta optima pentru angajare“, spune reprezentantul BestJobs.

Majoritatea celor care doresc sa isi gaseasca un loc de munca prin intermediul recrutarii online au cel putin o facultate terminata. Acestora li se adauga persoane cu doctorate, mastere si alte studii postuniversitare. Conform statisticilor de pe www.cv-online.ro, domeniile de specializare cele mai frecvente ale aplicantilor sint drept, inginerie si finante-banci.