Coreea de Nord a solicitat autoritatii internationale care supravegheaza gestionarea domeniilor internet sa desemneze un operator pentru domeniul .kp, pentru ca statul nord-coreean sa poata fi prezent pe Internet, cu incepere din aceasta toamna, informeaza AFP, citat de NewsIn.

Oficialii nord-coreeni au depus, la organizatia ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), o cerere de delegare a unei societati care sa administreze domeniul .kp, rezervat Republicii Populare Coreene. Domeniul .kp a fost alocat Republicii Populare Coreene prin standardul care stabileste codurile de tara. Pana in prezent, domeniul .kp nu avea nici un administrator, fiind nefunctional, iar organizatiile coreene nu puteau inregistra site-uri cu nume propriu de tara.

Accesul la Internet in Coreea de Nord este controlat cu strictete de regimul comunist, conform expertului in problemele Coreei de Nord de la Universitatea Songang, profesorul Kim Young-Soo. Coreea de Nord s-a izolat de lumea exterioara pentru a evita "poluarea spirituala", potrivit profesorului Young-Soo, citat de AFP.

Coreea de Nord administreaza propria versiune de Internet, care contine cu precadere informatii din domeniul stiintific si tehnologic. Reteaua coreeana de calculatoare este puternic cenzurata. Accesul este permis doar catorva institutii de cercetare, universitati si intreprinderi, precum si catorva persoane din cercul conducatorului Kim Jong-Il.

ICANN supravegheaza felul in care diferite organizatii administreaza domeniile de internet generale (precum .com sau .net) si nationale (cum ar fi domeniul .ro). Organizatiile care inregistreaza domenii internet necesita acreditarea ICANN.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
[VIDEO] Cinci persoane au fost injunghiate intr-un mall din Manchester