ANRCTI: 4,4 milioane de linii de telefonie fixa in 2010

Numarul liniilor de telefonie fixa va creste pana in 2010, cu aproximativ 5%, de la 4,2 milioane linii estimate la sfarsitul anului curent, pana la 4,4 milioane de unitati, datorita unei combinatii de tendinte contradictorii, conform unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementar in Comunicati.

La sfarsitul anului trecut existau 4,2 milioane de linii de telefonie fixa, iar pentru acest an Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRTCTI) estimeaza o stagnare pe acest segment.

Numarul de linii de telefonie fixa va ajunge la 4,3 milioane in 2008 si 2009, estimeaza institutia. Nivelul preconizat pentru urmatorii doi ani este inferior celui din 2004 si 2005, cand pe piata romaneasca erau 4,4 milioane linii de telefonuie fixa.

"Se estimeaza o stagnare pe piata liniilor de acces la puncte fixe in orizontul de timp relevant datorita unui mix de tendinte contradictorii. Astfel, substitutia fix-mobil va determina intr-o anumita masura abandonarea liniilor fixe, mai ales de catre persoanele fizice, in timp ce ofertele de telefonie fixa ale operatorilor mobili isi vor imbunatati prezenta in zonele rurale. In sectorul rezidential telefonia fixa va fi achizitionata din ce in ce mai mult ca parte a unui pachet", se mentioneaza in raport.

Din punct de vedere al traficului, ANRCTI estimeaza diminuarea numarului de minute de convorbire pe linie fixa si intr-o usoara crestere a traficului total, inregistrata pe fondul usoarei cresteri a numarului de linii de acces ale persoanelor juridice. Astfel, daca in 2006 s-a vorbit in total 8,3 miliarde minute de pe telefoanele fixe, in 2010 numarul va creste cu sub 10%, pana la 8,7 miliarde minute.

Concurenta la nivelul liniilor grupate, determinata in special de operatorii de telefonie mobila, si la nivelul liniilor individuale, datorata operatorilor de cablu, precum si substitutia partiala cu serviciile de telefonie mobila, vor conduce la o descrestere a tarifelor, atat pentru acces cat si pentru traficul de telefonie fixa, se mai mentioneaza in raport.

Diminuarea preturilor, chiar daca este insotita de o usoara crestere a numarului de linii, va determina o diminuare continua a veniturilor in acest sector, sustine ANRCTI.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
A aflat de la nepotul său despre Pokemon Go și acum joacă pe 64 de telefoane
Setari Cookie-uri