Vodafone testeaza tehnologie femtocell (statiile de baza 3G de interior) pentru a imbunatati aria de acoperire pentru retelele 3G in interiorul cladirilor, informeaza presa de specialitate.
In telecomunicatii, femtocell reprezinta o statie de telefonie mobila de dimensiuni reduse, ce contine tehnologii similare cu o statie standard, reduse, insa, la marimea unei carti. Aria de acoperire furnizata este limitata. Tehnologia fetmocell se afla, in mai multe privinte, in competitie cu cea UMA (Acces Mobil nelicentiat). Ambele permit utilizatorului final sa isi “creeze” acoperire in propriile locuinte sau birouri prin simpla cumparare si instalare a unui echipament in locul dorit.

In vreme ce UMA utilizeaza Wi-Fi sau Bluetooth drept legatura wireless locala, tehnologia fetmocell functioneaza pe baza tehnologiei celulare wireless standard (GSM sau CDMA), adica in cazul oricarui tip de telefon mobil.

Fara statiile de acces femtocell, operatorii ar trebui sa mareasca numarul statiilor de baza de exterior in in retelel lor, pentru a imbunatati acoperirea in interiorul cladirilor. Astfel, furnizorii isi pot extinde retele de generatie a treia fara mai construi statiile macro, iar acoperirea se face targetat, pentru utilizatorii care si-o doresc.

Andrew Parkin-White, analist al companiei Analysys, apreciaza ca testarea tehnologiei femtocell “va ajuta Vodafone sa isi rezolve problemele tehnice asociate cu dezvoltare la scara larga a statiilor femtocell si ii va permite operatorului sa evalueze o serie de optiuni comerciale pentru aceste statii”.

Analistul apreciaza ca este un moment optim pentru ca operatorii sa ia in calcul aceasta tehnologie.
Potrivit publicatiei online Unstrung, un furnizor european de servicii de telefonie mobila de generatia a treia, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a declarat ca 2008 este un an cheie pentru a promova statiile femtocell. Operatorul a spus, insa, ca principala problema este gradul de dificultate de care se va lovi utilizatorul final in instalarea si utilizarea statiei de telefonie femtocell, care ar putea afecta costurile de dezvolatare si service.

Purtatorul de cuvant al grupului Vodafone a declarat ca, deocamdata, compania “studiaza tehnologia” si nu are planuri concrete pentru dezvoltarea acesteia.

“Chiar daca exista avantaje potentiale evidente, ca imbunatatirea acoperirii si traficfului ADSL, inca exista catvea zone tehnice de care trebuie verificate. Nu am facut niciun anunt ca acesta. Asa cum facem cu toate tehnologiile embrion, o studiem si pe aceasta”, a spus purtatorul de cuvant.

Tehnologia femtocell a atras investitii importante in ultimile sase luni in intreaga lume. T-Mobile a anuntat luna aceasta ca va incepe testarea acestor statii de telefonie mobila in Germania, Olanda si in Marea Britanie. Cisco a cumparat o participatie nespecificata in producatorul de astfel de statii ip.access, iar Google a investit in compania britanica Ubiquisys, vanzator de statii de telefonie femtocell.
Analaistii de la Frost & Sullivan estimeaza ca in Europa de Vest vor exista mai mult de 21 de milioane de abonati care vor folosii statiile de dimensiuni reduse femtocell, in 2010, iar numarul lor va depasi 39 de milioane pana in 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri