Landul Renania de Nord-Westfalia i-a cerut concernului finlandez Nokia sa returneze, cu cateva luni inaintea inchiderii fabricii de la Bochum, subventiile primite si dobanzile aferente, in valoare totala de aproape 60 de milioane de euro, potrivit publicatiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Guvernul landului Renania de Nord-Westfalia cere companiei Nokia sa returneze subventiile, motivand ca producatorul finlandez nu a respectat cerintele prevazute la acordarea acestora in ceea ce priveste numarul locurilor de munca cu norma intreaga asigurate la fabrica din Bochum. Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, Nokia ar fi primit subventii in valoare de 41 de milioane de euro, la care se adauga dobanzi in valoare de 18 milioane de euro.

Autoritatile au reactionat vehement, la inceputul anului, impotriva inchiderii fabricii Nokia de la Bochum, scrie publicatia germana Frankfurter Allgemeine Zeitung, si isi anuntasera intentia de a cere returnarea a 41 de milioane de euro, din cauza faptului ca nu au fost asigurate suficiente locuri de munca cu norma intreaga.

Din documentele semnate de Nokia cu guvernul regional reiese ca producatorului finlandez ii revenea obligatia de a angaja 2.860 de oameni pentru care sa plateasca asigurari sociale. Nokia sustine ca atat angajatii externi - cei de la alte firme care asigurau, in cadrul uzinei, servicii de curatenie, bucatarie si securitate, cat si forta de munca temporara ar trebui sa fie luate in considerare, astfel ca s-ar ajunge la peste 3.200 de locuri de munca. Un renumit avocat, citat de Handelsblatt, considera ca acest argument nu ar folosi companiei in justitie, intrucat, potrivit legislatiei, locurile de munca temporare nu sunt luate in considerare ca locuri de munca cu norma intreaga.

Se pare ca partile vor ajunge la o intelegere fara a apela la justitie, potrivit publicatiei Handelsblatt, "Analizam posibilitatea ca Nokia sa sustina financiar construirea unui parc tehnologic in Bochum sau sa contribuie la programele de calificare profesionala a angajatilor care vor ramane fara un loc de munca dupa inchiderea fabricii", au declarat surse guvernamentale, citate de ziarul german.

Pentru a evita pe viitor asemenea situatii, au fost schimbate deja prevederile pentru acordarea ajutoarelor, noteaza cotidianul Handelsblatt. Minstrul Christa Thoben a explicat ca landul Renania de Nord-Westfalia va mai mai acorda subventii numai in cazuri exceptionale unor concerne precum Nokia.

Primele informatii privind neregulile constatate la Nokia in legatura cu subventiile primite de la stat au aparut la sfarsitul lunii ianuarie si guvernul regional a incredintat, in acest sens, o investigatie institutiei sale financiare, Landesbank NRW. Din primele concluzii ale examinarii reiesise ca grupul finlandez, care a primit in total peste 40 de milioane de euro sub forma de subventii ale statului regional, a creat cu 200 pana la 400 de locuri de munca mai putin decat anuntase.

Nokia a anuntat la 15 ianuarie ca intentioneaza sa inchida fabrica din Bochum, care are 2.300 de angajati permanenti si 1.000 de angajati temporari, la mijlocul anului 2008, pe motiv ca implica cheltuieli prea mari. Mare parte a productiei urmeaza sa fie mutata in Romania, la fabrica din Jucu, in judetul Cluj.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri