Potrivit saptamanalului economic WirtschaftsWoche, Ministerul Cercetarii acordase Nokia patru milioane de euro, sub forma de subventii pentru a finanta programele de cercetare ale fabricii de la Bochum. Rezultatele acestor programe de cercetare urmau sa fie exploatate in Germania, ceea ce nu mai este cazul dupa inchiderea ultimei fabrici Nokia din Germania, potrivit ministerului.

Grupul finlandez anuntase in ianuarie ca va inchide fabrica de la Bochum, care avea 2.300 de angajati si garanta indirect alte cateva mii de locuri munca, pentru a deschide una in Romania. Grupul a invocat cheltuielile salariale prea ridicate din Germania. Anuntul a suscitat o polemica in regiune, afectata de somaj, mai ales ca Nokia a anuntat ulterior rezultate financiare record, potrivit NewsIn.

Statul regional Rhenania du Nord-Westfalia, unde se afla Bochum, a cerut rambursarea a 60 de milioane de euro, subventii acordate Nokia si dobanzi. La inceputul lunii iulie, grupul a promis ca va restitui 20 de milioane de euro autoritatilor locale din Bochum, iar statul regional a renuntat, in schimb, la cererea de restituire integrala a subventiilor.