„Ne propunem sa publicam forma finala a caietului de sarcini pe 3 noiembrie 2008, urmand ca ofertele sa poata fi depuse pana la 5 ianuarie 2009. Daca graficul propus de noi va fi mentinut, atunci castigatorii celor doua licente care vor permite servicii de tip Wimax in Romania vor fi anuntati pe 28 ianuarie 2009”, a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

Proiectul caietului de sarcini precizeaza aspectele tehnice legate de acordarea licentelor, precum si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca participantii la procedura de selectie. De asemenea, sunt stabilite si conditiile de depunere si deschidere a ofertelor, documentele pe care trebuie sa le contina ofertele si graficul de desfasurare a procedurii de acordare a licentelor.

Una dintre conditiile participarii la procedura de acordare a licentelor este aceea ca ofertantul sau grupul de firme din care acesta face parte sa nu detina licente de utilizare a frecventelor radio in banda 3400-3600 Mhz, prin care sa ii fie alocate subbenzi de frecvente a caror largime de banda cumulata este egala sau depaseste 2x28 Mhz. Aceasta cerinta este impusa in scopul promovarii unei competitii eficiente si reale in Romania, pentru a nu se ajunge in situatia in care doua sau mai multe firme din cadrul aceluiasi grup de firme sa detina licente care sa le permita furnizarea de servicii similare, ceea ce ar insemna o utilizarea ineficienta a spectrului radio.

Ofertele depuse vor fi evaluate in functie de urmatoarele criterii: capacitatea financiara (cifra de afaceri si profitul pentru anii 2005, 2006, 2007, gradul de indatorare pe anul 2007 si investitiile realizate de ofertant in perioada 2005 - 2007), fezabilitatea comerciala (planul de marketing, termenul de lansare comerciala, valoarea actualizata neta, rata interna de rentabilitate, termenul de recuperare a investitiei si indicele de profitabilitate), specializarea si experienta (vechimea continua in operarea retelelor publice de comunicatii electronice.

Citeste si:

De asemenea, sunt luate in considerare cifra de afaceri cumulata din furnizarea de servicii de comunicatii electronice pe anii 2005, 2006 si 2007, specializarea in domeniul instalarii si operarii retelelor publice de comunicatii electronice pe suport fizic de fir sau fibra optica, in domeniul instalarii si operarii retelelor publice de comunicatii electronice pe suport radio si in domeniul productiei si comercializarii de echipamente radio), fezabilitatea tehnica (numarul de statii de baza instalate si functionale in faza 1, faza 2 si faza 3) si acoperirea (numarul de municipii si numarul de orase acoperite in cele 3 faze).

Termenele pentru cele trei faze propuse pentru dezvoltarea retelelor sunt 1 septembrie 2010, 1 martie 2012 si 1 septembrie 2013. Serviciile ferite vor trebui sa acopere la sfarsitul celor 3 etape cel putin 50 municipii si cel putin 20 orase.

Taxa de licenta este de 7,5 milioane euro.