Primăria Sectorului 6 va construi pe bulevardul Timişoara, cu fonduri nerambursabile de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), care finanțează unitatea cu peste 1,8 milioane de euro.

Finanțarea vine după aproximativ doi ani. Proiectul spitalului din Sectorul 6, primul spital generalist construit de o autoritate publică, în București, în ultimii 34 de ani, a fost analizat și evaluat încă din 2022, de către experții BDCE. Fondurile sunt nerambursabile și vor fi folosite pentru asistența tehnică.

După o muncă titanică, iată că au venit și primele rezultate. Faptul că am primit acești bani ne demonstrează că proiectul este unul matur și extrem de important, care a îndeplinește toate condițiile. Din partea băncii, primim expertiză în construirea și managementul spitalelor, experți care să ne îndrume pe tot parcursul implementării. Spitalul generalist va fi unul complex, cu peste 300 de paturi, zece secții, opt săli de operații, șapte săli de nașteri și compartiment de primiri urgențe. Va fi construit pe Bd. Timișoara 101 E, între Militari și Drumul Taberei, aproape de Autostrada A1, de unde vor putea fi preluate rapid și victimele accidentelor rutiere.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6

În a doua etapă, spitalul va primi din partea BDCE o finanțare în valoare de 72,9 milioane de euro, la care se vor adăuga fonduri europene și bani de la bugetul local și de stat. Costul total este estimat la peste 145 de milioane de euro.

Spitalul Sectorului 6, în cifre:

  • Cost estimat: 145.839.091 euro;
  • Suprafață totală: 30.413 mp (din care 15.400 pentru spații spitalicești);
  • 307 paturi (257 cu spitalizare continuă și 50 cu spitalizare de zi);
  • 8 săli de operații;
  • 7 săli de nașteri;
  • 75 de cabinete medicale;
  • 10 secții: Cardiologie, Chirurgie, Medicină internă, Neonatologie, Neurologie, Ortopedie, Oncologie, Obstetrică Ginecologie, Unitate de Terapie Intensivă adulți si Unitate Terapie Intensivă neonatologie.
  • 1 compartiment de primiri urgențe de 1.689 mp.

Ce s-a făcut până acum, ce urmează

  • Până la finalul anului 2023, a fost finalizat studiul de fezabilitate și au fost aprobați în Consiliul Local Sector 6 indicatorii tehnico-economici;
  • De asemenea, a fost întocmită documentația urbanistică necesară acestui proiect, un Plan Urbanistic de Detaliu, și acesta aprobat;
  • S-au finalizat documentațiile tehnice și s-au încheiat contractele pentru devierea rețelelor care afectează terenul - liniile de înaltă tensiune și conductele de gaz. Primăria Sectorului 6 a semnat contractele de execuție, iar lucrările de deviere se află în desfășurare;
  • Concomitent cu aceste lucrări în teren, autoritatea locală e în procedură de achiziție a unui expert tehnic extern, specializat pe acest tip de proiect de investiții, care să realizeze caietul de sarcini pentru Proiectare, Execuție, Echipare și Mentenanță. Acesta va sta la baza licitației pentru realizarea fizică a spitalului.

Noul spital va avea o capacitate de 257 de paturi pentru spitalizare continuă, la care se adaugă 50 de paturi pentru spitalizare de zi. Unitatea va acoperi servicii medicale precum: zona de urgenţă, zona de ambulatoriu pentru diagnostic şi tratament, bloc operator, terapie intensivă, chirurgie de o zi, îngrijire de o zi, bloc de naşteri, secţie de neonatologie, secţie de obstetrică şi ginecologie, secţie de chirurgie (2), secţie de cardiologie, secţie de neurologie, secţie de medicină internă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri