Sustinatorii softului gratuit ii sunt recunoscatori ministrului adjunct al Ministerului Stiintei si Tehnologiei polonez, Wlodzimierz Marcinski, pentru votul negativ acordat proiectului Uniunii Europene privind omologarea softurilor si care a impiedicat adoptarea acestuia in lipsa unanimitatii. Potrivit Fundatiei Free Software, Marcinski este singurul responsabil pentru mentinerea gratuitatii pentru omologarea softurilor in Europa. Exemplul Poloniei ne da speranta in pastrarea democratiei in Europa in contextul integrarii europene, a subliniat Mikko Rauhala, presedintele asociatiei Electronic Frontier Finlanda (EEFI), intr-o scrisoare deschisa adresata lui Marcinski. Fondata in 2001, si fondatoare a asociatiei Drepturile Digitale in Europa, EFFI apara drepturile utilizatorilor finlandezi in privinta protectiei vietii private, a dreptului la exprimare si a dreptului de copyright.

Cu toate acestea, chestiunea este departe de a fi definitivata. Votul negativ acordat de Marcinski nu inseamna decat o intarziere a adoptarii proiectului care va fi supus reexaminarii. Propunerea de omologare a unui soft este mult mai cuprinzatoare decat softul propriu-zis si priveste inventiile implementate pe computer. Marcinski doreste ca omologarea softului propriu-zis si a procedurilor de afaceri sa nu intre sub incidenta legii Comunitatii Europene.
Printre oponentii proiectului european se numara si inventatorul sistemului de operare Linux, finlandezul Linus Torvalds, care a facut un apel catre Consiliul Uniunii Europene prin care arata ca, fara a incerca sa ia partea dezvoltatorilor de software, legea in cauza ar stopa creativitatea producatorilor de software, permanent amenintati ca ar putea copia patentul altcuiva. Potrivit lui Torvalds, legea suporta o dubla interpretare, iar cea acceptata de el este aceea a legii dreptului de autor ca masura de protectie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri