Abonamentele la televiziunea prin cablu s-ar putea scumpi cu pana la 10% in cazul in care comisia de arbitraj care jurizeaza disputa dintre reprezentantii operatorilor de cablu si cei ai titularilor de drepturi de autor va da castig de cauza celor din urma, anunta Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC).
Discutiile au intampinat dificultati deoarece majorarea de la 2% la 12% a remuneratiilor pentru drepturile de autor si drepturile conexe, solicitata operatorilor de cablu de catre Organismele de Colectare si Gestionare (OCG), ar putea afecta costul abonamentelor la serviciile prin cablu.

"Cresterea de sase ori a cuantumului drepturilor de autor aplicat abonamentelor la cablu nu poate fi suportata nici de clienti, nici de cablisti", sustin reprezentantii ACC.

In conditiile in care tarifele la cablu din Romania sunt cele mai mici din Europa, orice majorare peste 2% se va regasi in abonamente. Remuneratiile din tari similare ca dezvoltare cu Romania sunt cuprinse intre 0,1% si 2,5% din veniturile obtinute din retransmisia programelor prin cablu.

"Aceasta majorare nu poate fi suportata de catre cablisti, pentru ca oricum practica cele mai mici tarife din Europa, si nici de catre abonati. Asa cum s-a intamplat si la introducerea TVA la abonamentele de cablu, clientii vor renunta la servicii" a declarat Radu Petric (foto), presedintele ACC.

Potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers, comandat de ACC, ale carui rezultate sunt insa contestate de OCG-uri, procentul de 12 % solicitat de reprezentantii titularilor drepturilor de autor este cu mult peste cele practicate in regiune, cu valori cuprinse in medie inre 0,1% si 2,5%.

Marirea redeventelor din drepturile de autor colectate din retransmisia prin cablu a programelor nu aduce beneficii relevante artistilor autohtoni, conform ACC. Aceasta se datoreaza faptului ca programele cu cea mai mare audienta din Romania intra si in categoria celor ce transmit obligatoriu de catre operatorii de cablu si sunt exonerate in cazul acestora de la plata drepturilor de autor si a drepturilor conexe.

"Cablul este cea mai ieftina distractie a romanilor. Orice scumpire a pretului la serviciile prin cablu va duce la un recul al abonatilor si la intarzierea platilor la casierii", a spus directorul Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric.

Legislatia in vigoare prevede ca la stabilirea nivelului remuneratiilor trebuie sa se tina cont de practica europeana privind redeventele negociate intre utilizatori si organismele de gestiune colectiva.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri