Toți românii vor putea avea acces la un cont bancar cu servicii de bază gratuite. În ceea ce privește serviciile care nu sunt în categoria celor de baza, acestea trebuie să aibă comisioane rezonabile, conform unei legi care are ca scop incluziunea financiară. Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii incluziunii financiare a fost promulgată de președintele Iohannis.

Astfel, băncile nu vor putea refuza românii care vor să își deschidă un cont bancar dacă fac dovada că nu dețin acest produs financiar. Excepțiile prin care o bancă poate să refuze un client sunt dacă acesta vrea să îl deschidă ca să finanțeze terorismul sau să comită o spălare de bani.

„Instituțiile de credit nu pot refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, exceptând situația în care consumatorul are deja un cont de plăți cu servicii de bază deschis sau deschiderea unui astfel de cont ar avea drept rezultat o încălcare a dispozițiilor prezentei legi sau a dispozițiilor legale privind prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului, conform Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un articol din noua lege.

Deschiderea și administrarea contului, retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, plățile online și închiderea contului de bază nu vor fi cominionate. Singura exceptie impusă este că nu vei beneficia de această scutire de comisioane când vine vorba de plățile făcute la jocuri de noroc. Acest nou serviciu oferit românilor are ca scop ca încasările lunare ale veniturilor salariale, pensiilor și alocațiilor să fie făcute digital.

Protecția Consumatorului va avea un site de comparare a ofertelor bancare dar și o hartă a bancomatelor

Noua lege va obliga Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor să implementeze un site de comparare a comisioanelor percepute de prestatorii de servicii de plăți, în mod gratuit. Totodată, pe noul site ar trebui să apară o listă cu locația bancomatelor și a instituțiilor de credit.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată, cel puțin pentru serviciile cuprinse în Lista prevăzută la art. 5 la nivel național. Site-ul internet oferă inclusiv informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor și a automatelor ce funcționează pe baza
acceptoarelor de bancnote și monede ale acestora.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri