Noul magazin online de software si multimedia al Nokia va concura din mai cu App Store, magazinul de succes al companiei Apple.

"Ne miscam in directia Ovi, in cadul unei strategii de platfoma", a declarat Tero Ojanpera, seful operatiunilor de divertisment si dezvoltare al Nokia, citat de NewsIn.

Nokia, care a anuntat primele pierderi trimestriale inainte de impozitare inregistrate vreodata pentru perioada ianuarie-martie, este in cursul unui proces de reducere a costurilor anuale care doar la unitatea sa principala de telefoane se ridica la mai mult de 700 milioane euro, pentru a contrabalansa scaderea cererii.

Pentru a face fata scaderii cererii de telefoane, Nokia contsruieste o noua afacere pe baza unor servicii pe internet, ca jocuri sau harti, dar a diminuat planurile de investitii in contextul crizei economice.

Magazinul Apple s-a dovedit o adevarata piata pentru supermarketurile de software din lumea mobila, dupa ce in mai putin de un an au fost descarcate de pe internet mai mult de un miliard de aplicatii.

"Daca iPhone si App Store reprezinta un succes pentru Apple, concomitent este si o infrangere umilitoare pentru restul industriei mobile", a declarat directorul executiv al companiei de consultanta in domeniul telefoniei Northstream, Bengt Nordstrom.

"Douazeci de ani de eforturi ale operatorilor si vanzatorilor de a crea aplicatii mobile pe placul clientilor sunt stersi intr-o secunda de cineva care nu a mai facut niciodata asa ceva", a declarat Nordstrom.

Piata Nokia ar putea fi mai mare decat cea a Apple, in conditiile in care estimarile reprezentantilor companiei indica faptul ca magazinul Ovi ar putea avea dupa deschidere 50 de milioane de clienti, in conditiile in care Apple a vandut pana acum circa 20 de milioane de telefoane iPhone. Acest lucru, insa, nu garanteaza neaparat succesul Nokia.

Cu sute de milioane de oameni care folosesc zilnic telefoanele sale, Nokia trebuie inca sa ajunga la succesul Apple, ca sa ii convinga pe oameni sa plateasca pentru a descarca software, in couda faptului ca firma concurenta a inceput mai tarziu.

Nokia a mai anuntat ca va concedia si 90 de salariati din divizia de IT si din segmentul activitatilor de colaborare. Pana in prezent, Nokia a disponibilizat 3.000 de angajati din organizatie.