Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a supus consultarii publice un proiect de decizie pentru prelungirea cu sase luni a termenului de activare a numerelor nationale pentru servicii de informatii privind abonatii de forma 118(xyz) de la data alocarii acestora de catre ANCOM.
ANCOM a alocat 44 de numere din seria 118xyz catre 11 companii in data de 28 noiembrie 2008 si inca un numar unei alte companii in data de 10 martie 2009. Companiile aveau obligatia de a activa aceste numere in termen de 6 luni de la alocare.

Autoritatea a constatat, insa, ca procesul legat de obtinerea bazelor de date de la furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a fost intarziat ca urmare a inexistentei unei practici si a unor reguli clare de obtinere a acordului abonatilor acestora in legatura cu transmiterea datelor cu caracter personal catre terti, respectiv furnizorii de servicii de informatii privind abonatii.

Pentru a reglementa acest fapt, ANCOM si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) au elaborat si publicat o serie de precizari si recomandari cu privire la aplicarea normelor legale incidente in domeniu, astfel incat atat furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, cat si furnizorii de servicii de informatii privind abonatii sa fie informati in mod complet cu privire la procedurile legale ce trebuie respectate pentru a asigura respectarea drepturilor abonatilor din punctul de vedere al prelucrarii datelor cu caracter personal ale acestora.

Proiectul supus consultarii propune ca operatorii care au solicitat si au primit numerele nationale de forma 118(xyz) sa aiba obligatia de a le activa incepand cu data de 28 noiembrie 2009, respectiv 10 martie 2010, prelungind astfel termenul de activare de la 6 la 12 luni.

Numerele de forma 118(xyz) sunt utilizate la nivel european pentru serviciile de informatii privind abonatii. In Romania, furnizorii vor putea oferi prin intermediul lor atat servicii de informatii privind abonatii, cat si servicii conexe acestora, precum informatii privind domeniul de activitate sau profesia abonatului sau informatii privind abonatii in limbi de circulatie internationala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Operatorii telecom au incasat 8 mld. lei in 2019. Cum arata top 3
Setari Cookie-uri