O propunere din luna iulie a companiei pentru a inlatura acuzatiile de monopol a fost considerata insuficienta de Comisia Europeana, precum si de rivalii din industria software. Totusi, se pare ca ultima oferta a producatorului software a multumit oficialii europeni.

"Credem ca acesta este un raspuns", a declarat comisarul european in probleme de competitie, Neelie Kroes.

"Cred ca este un acord demn de incredere pe care il facem. Nu poate fi o confuzie deoarece este rezultatul final al unor discutii indelungate intre mine si directorul executiv Steve Ballmer", a mai spus comisarul.

Noua reglementare ofera rezolvari la acuzatii conform carora Microsoft distorsioneaza competitia in favoarea sa pe piata browser-elor web, oferind un avantaj necinstit browser-ului Internet Explorer (IE) in fata rivalilor.

De asemenea, a primit acuzatii ca Microsoft a ascuns informatii importante de interoperabilitate din partea rivalilor, prevenindu-i sa concureze corect impotriva Microsoft Office, precum si a altor produse software, a anuntat comisia.

Comisia Europeana cere producatorului software sa creeze un tabel in interiorul sistemului de operare Windows care sa afiseze 12 browsere web si sa ofere tuturor aceeasi vizibilitate ca si IE.

Saptamana aceasta, Comisia Europeana va distribui o noua oferta din partea Microsoft catre partile implicate in caz, inclusiv producatorii rivali de software.

Kroes a declarat ca este sigura ca o parte dintre rivalii Microsoft nu vor fi satisfacuti de noua propunere. "O parte dintre rivali nu sunt niciodata multumiti pe deplin", a declarat comisarul.

Comisarul a declarat ca se asteapta sa primeasca alte critici dar a adaugat ca in opinia sa propunerea Microsoft va reface efectiv competitia.