In analiza acestei operatiuni de concentrare economica Consiliul Concurentei s-a bazat inclusiv pe informatiile si datele transmise de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), de partile implicate precum si concurentii acestora, fiind luate in considerare si posibilele probleme de concurenta ridicate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice mobile.

Consiliul Concurentei a constatat ca exista o suprapunere de activitati economice desfasurate de catre Telemobil si societatile comerciale membre ale grupului Deutsche Telekom, in principal pe piata de retail a serviciilor de telefonie mobila si pe pietele de comercializare a acestor servicii.

Analiza intreprinsa de Consiliul Concurentei a relevat faptul ca prin preluarea Telemobil de catre Cosmote nu se creaza sau se consolideaza o pozitie dominanta si ca urmare nu exista indoieli privind compatibilitatea acestei operatiuni cu un mediu concurential normal.

„Prin aceasta operatiune, practic, se creaza premisele dinamizarii concurentei pe pietele serviciilor de comunicatii electronice mobile, in special pe piata serviciilor de telefonie mobila si a accesului la Internet, rezultatul anticipat fiind cresterea posibilitatilor de alegere ale consumatorului final. In prezent, nu am identificat probleme care ar putea afecta concurenta, dar vom monitoriza evolutia acestor piete si vom colabora in continuare cu ANCOM, iar in 2012 ii vom sprijini in reanalizarea alocarii licentelor in banda de 400 MHz”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Conform datelor transmise de ANCOM, in martie 2012 expira termenul de valabilitate a licentei din banda 450 MHz detinuta de SC Telemobil SA.
Telemobil S.A. este activa preponderent pe piata romaneasca a serviciilor de comunicatii electronice mobile.

Cosmote Mobile Telecommunications si grupul de societati comerciale din care acesta face parte, respectiv Deutsche Telekom, desfasoara activitati pe piata romaneasca a serviciilor de comunicatii electronice fixe si mobile prin societatile comerciale membre ale Grupului OTE (SC Cosmote Romanian Mobile Telecommunications S.A., SC Romtelecom SA, SC NextGen Communications SRL, Germanos Telecom Romania S.A., SC Sunlight Romania Filiala Bucuresti SRL), precum si prin SC Combridge S.R.L.