Acționarii Hidroelectrica au aprobat preluarea UCM Reșița, cea mai veche uzină din țara noastră. Acest pas poate fi unul extrem de important pentru gigantul energiei verzi. Explicăm în articolul de mai jos de ce.

Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica a aprobat preluarea Uzinei Constructoare de Mașini (UCM) Reșița. Transferul de active se va realiza practic printr-o nouă companie, „Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice”, cu un capital social de 119.650.000 lei. Aceasta va lua locul UCM și va avea ca obiect principal de activitate Fabricarea de motoare și turbine.

Uzina din Reșița, cea mai veche de pe actualul teritoriu al României (a fost fondată în 1771) și cea mai mare întreprindere din zona Banatului, este în insolvență încă din 2011. Cel mai recente date de la Ministerul Finanțelor indică peste 500 de angajați (față de 15.000, câți avea înainte de Revoluție) și datorii de peste 438 de milioane de lei. Prețul total achitat de Hidroelectrica pentru cumpărarea uzinei și activelor sale este de 67.879.000 lei. De altfel, încă de acum un an Hidroelectrica fusese anunțată câștigătoare a procedurii de vânzare directă pentru linii de afaceri ale UCM, deci practic acum a avut loc o formalitate.

De ce este o ”tranzacție istorică” cea dintrre Hidroelectrica și UCM Reșița

De ce a cumpărat însă Hidroelectrica Uzina Constructoare de Mașini Reșița? Practic, în felul acesta gigantul energetic își poate internaliza operațiunile de mentenanță și retehnologizare. Mai mult, unele proiecte ale Hidroelectrica, precum cele de la Arcești sau Vaduri, s-au blocat în trecut tocmai din cauza problemelor UCM Reșița. Practic, dacă Uzina Constructoare de Mașini se închidea definitiv, Hidroelectrica ar fi avut mari probleme și exista chiar riscul să fie nevoită să își schimbe strategia de modernizare a activelor.

Peste 80% din turbinele și echipamentele de generare și auxiliare folosite în prezent de către Hidroelectrica sunt produse de UCM Reșița, gigantul hidro fiind principalul client. De altfel, peste 90% din sistemul hidroenergetic românesc a fost construit și proiectat de uzina din Banat, care este și singura de la noi ce deţine know-how-ul necesar pentru punerea în funcţiune a unor echipamente hidroenergetice noi și pentru repararea ori retehnologizarea celor deja existente.

Tranzacția este una ”de importanță istorică”, afirmă cei de la Hidroelectrica, pentru că va permite companiei să dețină în propriul portofoliu atât echipamentele, cât si know-how-ul necesare derulării programului de investiții. Practic, producătorul, proiectantul și instalatorul echipamentelor vor fi în aceeași companie.

Preluarea UCM ar trebui să aibă un efect pozitiv direct asupra controlului costurilor și a duratei de execuție a lucrărilor de modernizare, retehnologizare și mentenanță, care acum sunt una dintre cele mai spinoase probleme ale gigantului energiei verzi. ”Hidroelectrica are instalații foarte vechi, uzate și fizic și moral, de care nimeni nu vorbește”, potrivit lui Cosmin Păcuraru, expert în domeniul securităţii şi politicilor energetice. De asemenea, astfel de probleme pot duce și la costuri de mediu - de pildă, scurgeri de ulei.

UCM Reșița, soluția pentru problemele apărute la Hidroelectrica?

Recent, gigantul energiei hidro a anunțat că practic un grup și jumătate de producție de la Porțile de Fier nu vor funcționa anul acesta. Vorbim despre aproape 300 MW putere instalată scoși din exploatare din cauza unor defecte la circuitul de reglaj al paletelor rotorului turbinelor. Financiar, potrivit calculelor wall-street.ro, pierderile Hidroelectrica s-ar putea ridica la aproximativ 70 de milioane de lei pe lună – mai mult decât toată valoarea tranzacției pentru preluarea uzinei din Reșița. Or specialiștii UCM ar putea face acum reparațiile necesare pentru repornirea grupurilor cu probleme.

Trebuie menționat că majoritatea capacităților Hidroelectrica au fost puse în funcțiune acum mai bine de 30 de ani. O modernizare și retehnologizare, extrem de controversată și care a fost anchetată de DNA, s-a încheiat în 2007, fiind făcută de o companie elvețiană al cărei reprezentant în România era Bogdan Buzăianu, cel mai celebru ”băiat deștept din energie”. În treacăt fie spus, privatizarea UCM Reșița a fost făcută, în 2003, către o firmă cu sediul tot în Elveția, reprezentată de un fost asociat al lui Buzăianu.

Între timp, turbinele au avut probleme și după modernizare. În plus, nu mai este mult până la termenul la care ar trebuie să treacă printr-o nouă retehnologizare. Ca urmare, preluarea UCM Reșița și a specialiștilor săi ar putea fi esențială pentru Hidroelectrica, permițând companiei să rezolve intern problema activelor învechite.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri