Majoritatea țărilor care și-au bazat istoria pe industrie se confruntă cu un peisaj distopic: fabrici dezafectate din care ultimii muncitori au avut grijă să-și ia ca suvenir orice părea funcțional, păzite de câinii nimânui. Cu toate că are o mulțime de astfel de fabrici, Germania a reușit să schimbe cărbunele în artă, transformând locurile dezafectate în muzee. Dacă privim spre România, aici există un singur loc care a reușit să transforme un peisaj comunist în cultură, la Petrila.

Nemții nu au vrut să păstreze turismul doar în zona Bavariei și a marilor orașe, așa că au exploatat până și ruinele. Așa s-a format o întreagă rețea de muzee în locul fabricilor dezafectata. Legate de un traseu al culturii industriale, acestea variază de la o fostă mină de cărbune inclusă pe lista UNESCO, la o locație de filmare a Jocurilor Foamei și un depozit de gaze transformat în spațiu de expoziție, conform Euronews.

Este important de menționat că și România a încercat să transforme o fostă fabrică într-un loc destinat culturii. La 10 ani de la explozia de la Mina Petrila a fost inaugurat Muzeul Salvatorului Minier, construit în memoria celor care s-au sacrificat în acel incendiu. Totodată, fosta Mina Petrila a fost transformată într-un spațiu destinat divertismentului și culturii.

Sursă foto: Facebook Mina Petrila

Nemții se mândresc cu cea mai frumoasă mină de cărbune din lume

Revenind la ce a făcut germania, aici puteți găsi, la periferia orașului Essen, fabrica muzeu Zollverein, un fost complex minier care este acum inclus pe lista UNESCO și se numără printre cele mai importante puncte turistice din Ruhr. Denumită "cea mai frumoasă mină de cărbune din lume" pentru atracția sa, Shaft 12, acest punct de reper găzduiește mai multe restaurante și spații multifuncționale, precum și un calendar de evenimente plin de viață.

De asemenea, aici puteți vizita două muzee deosebite. Muzeul Red Dot Design - cea mai mare expoziție de design contemporan din lume - se află în ceea ce a fost o casă de cazane. În timp ce Muzeul Ruhr - situat într-o veche uzină de spălare a cărbunelui - dezvăluie modul în care această regiune, cândva agricolă, a devenit principalul producător de cărbune și oțel din Europa.

Datorită implicării unor arhitecți celebri precum OMA și Norman Foster, împrejurimile sunt la fel de interesante ca și exponatele. Așteptați-vă la buncăre de beton, țevi roșii, iluminat cu neon și cea mai lungă scară rulantă independentă din Germania.

Sursă foto: tichr / Shutterstock

Sursa foto: tichr / Shutterstock + Facebook/ Mina Petrila

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri