“Cred ca atacurile asupra retelelor sociale vor creste. Am observat o crestere din 2009 si cybercriminalii sunt precum hotii, se duc acolo unde este aglomeratie. Nu poti fura intr-o piata goala. Acum spatiul cu cele mai multe amenintari sunt retelele sociale si motivul pentru care cred acest lucru este faptul ca oamenii sunt disperati sa impartaseasca lucruri. Oamenii merg pe Facebook, Twitter, MySpace pentru ca vor sa intalneasca alti oameni si sa isi impartaseasca informatiile”, a declarat, pentru Wall-Street, reprezentantul Kaspersky.

In 2008, erau 43.000 de documente online atacate de hackeri, a caror infectare avea legatura cu retelele sociale, iar in 2009 numarul acestora aproape s-a dublat.

El adauga ca retelele sociale sunt periculoase pentru ca de foarte mult ori utilizatorii nu sunt constienti de atacurile informatice posibile care se pot datora retelelor sociale si ofera informatii personale prea usor.

O alta greseala de care amintesc oficialii producatorului de solutii informatice este utilizarea aceleiasi parole pentru mai multe conturi.

Pe de alta parte, reprezentantul Kaspersky crede ca in aproximativ trei, cinci ani principala tinta a atacurilor informatice vor fi smartphone-urile, telefoanele inteligente devenind tot mai populare la nivel global.

“Acum sunt amenintari pe telefoanele inteligente, dar nu exista un volum mare de atacuri. Cu siguranta va creste mai ales pe masura ce tot mai multi oameni vor incepe sa le utilizeze pentru tranzactii bancare, sa comande bilete la cinema. Acum, problema mare pentru telefoanele inteligente este riscul pierderii de date. Multi oameni folosesc smartphone-urile personale in business si, in cazul in care isi pierd telefonul, persoana care il gaseste o sa aiba acces la informatii confidentiale ale companiei. Si este important ca oamenii sa foloseasca niste mecanisme prin care sa-si asigure datele in cazul in care isi pierd telefonul”, explica David Emm (foto).

Desi nu poate evalua pierderile financiare cauzate de criminalitatea informatica, oficialul Kaspersky spune ca exista si rapoarte conform carora aceasta este estimata la un miliard de dolari sau chiar mai mult.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care business-urile producatorilor de securitate IT nu au fost foarte afectate de criza.
"Au fost unele influente, dar business-ul a ramas aproximativ la fel. Oamenii stiu ca in timp de criza economica atacurile informatice tind sa creasca si cred ca majoritatea firmelor isi dau seama ca nu trebuie sa renunte la securitatea informatica pentru ca este foarte important sa-si asigure business-ul”, afirma Emm, adaugand ca in acest context oamenii nu mai vad securitatea IT ca pe ceva “dragut”, ci ca pe o necesitate.