In 18 decembrie, hackerii reusisera sa blocheze pentru scurta vreme popularul serviciu de mesagerie electronica, dirijand traficul catre o alta pagina de internet care continea o imagine cu un steag verde si un mesaj care spunea "Acest site a fost blocat de Armata Cibernetica Iraniana".

Pagina de intampinare a Baidu a fost inlocuita de drapelul iranian, imagine insotita de mesajul scris in engleza "acest site a fost piratat de armata cibernetica iraniana", a anuntat un cotidian chinez, citat de NewsIn.

O alta fraza in farsi explica aceasta actiune drept "o reactie la interventia autoritatilor americane in afacerile interne ale Iranului". "Acesta este un avertisment", se mai arata in mesaj, potrivit presei chineze.

Twitter a adus in atentia publica opozitia iraniana in timpul problemelor intampinate de statul arab dupa alegerile din iunie. In schimb, motivele pentru care motorul de cautare chinez a fost atacat nu au fost precizate.

Un purtator de cuvant al Baidu a spus ca "majoritatea serviciilor Baidu au fost restabilite", dupa ce fusesera intrerupte de "o manipulare externa in SUA".

La randul sau, purtatoarea de cuvant a ministerului Afacerilor Externe, Jiang Yu, a condamnat presupusul atac asupra Baidu. "Daca este cazul, ne vom opune in mod hotarat oricarui act de piraterie sau oricarei criminalitati informatice", a afirmat aceasta. Autoritatile chineze exercita un control strict asupra internetului.

Mai multe site-uri importante precum Twitter si Facebook sunt blocate in China din iulie. Baidu detine 63,9% din piata de cautare pe Internet in China, fata de 31,3% cat este cota Google, potrivit companiei Analysis International.