MCSI: Licitatiile electronice au redus cheltuielile bugetare cu 1,1 mld euro

Utilizarea Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP) a adus anul trecut economii de 1,1 miliarde de euro la bugetul statului, in conditiile in care doar 15% din achizitiile publice au utilizat sistemul, a anuntat Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI)
In 2010 se estimeaza o economie de 2,2 miliarde de euro si cresterea procentului de utilizare a achizitiilor publice electronice la 40%.

Utilizarea acestui sistem face parte din strategia MCSI de guvernare electronica prin care se faciliteaza accesul cetateanului la internet si serviciile publice.

Din aceeasi strategie face parte si proiectul eRomania estimat la circa 500 de milioane de euro care urmeaza sa fie implementat intre 2010 si 2013.

Pe de alta parte, Ministerul vrea sa majoreze rata de penetrare a conexiunilor de internet in gospodarii de la 34,2% cat era anul trecut (conform arbitrului telecom) pana la 40% in 2010 si la 80% in 2015, potrivit institutiei.

Romania era in iunie anul trecut penultima tara din Europa dupa Bulgaria in ceea ce priveste rata de penetrare a internetului de mare viteza la nivelul populatiei, cu un procent de 12,3%, conform unui raport al Comisiei Europene. Media la nivelul celor 27 de tari UE era de 23,9%. Pe de alta parte, ultima tara, Bulgaria, nivelul de penetrare a internetului broadband era de 11,9%, in timp ce la polul opus, in Olanda si Danemarca, cotele erau de 37,9%, respectiv 37,2%.

In Romania exista circa 7,4 milioane de utilizatori de internet.

Aceste proiecte ale MCSI sunt propuse in cadrul Agendei Digitale, un program prin care Uniunea Europeana vrea sa creasca competitivitatea economica in urmatorii 10 ani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Ai o afacere? Cum poți folosi WhatsApp Business pentru a comunica mai ușor
Setari Cookie-uri