Pe de alta parte, reprezentantii arbitrului telecom au declarat ca primele doua licente (multiplexe digitale) ar putea fi acordate in maximum cinci luni, in cazul in care nu vor exista contestatii.

Potrivit legislatiei, licenta de utilizare a unei frecvente radio se va acorda dupa ce castigatorul va plati catre bugetul de stat o taxa de cel putin un milion de euro. Taxa trebuie achitata in maxium 30 de zile de la achitarea castigatorului.

Taxa de licenta pentru fiecare dintre primele doua multiplexe digitale va costa intre 1 si 2,5 milioane de euro, insa aceasta ar putea fi redusa daca operatorul castigator va subventiona echipamentele necesare receptarii acestui tip de televiziune de catre persoanele care nu isi permit achizitionarea lor. Insa taxa nu poate scadea sub un milion de euro, a mai spus Sandu.

Suventionarea acestor echipamente ar putea fi in jurul a 500 de milioane de lei (120 de milioane de euro) potrivit lui Michael Wagenhofer, directorul general al operatorului austriac ORS.

El a ajuns la aceasta suma inmultind costul mediu al unui receptor pentru televiziunea digitala terestra (340 de lei) cu cele circa 1,6 milioane de gospodarii in care nu se gasesc televizoare cu semnal analogic.

Potrivit strategiei de trecere la televiziunea digitala pana la 30 iunie 2011, cele doua multiplexe trebuie sa acopere minimum 60% din populatie si 50% din teritoriu. Pe de alta parte, pana la 31 decembrie anul viitor, acoperirea trebuie sa fie cel putin de 80% la nivelul populatiei si 70% la nivelul suprafetei, iar in iunie 2012 de 90% din populatie si 80% din teritoriu.

In 2015 acoperirea va fi de 95% la nivelul populatiei, dupa cum a declarat Gabriel Sandu.

Transmisia analogica terestra trebuie oprita pana la 1 ianuarie 2012, insa posturile cu acoperire nationala ale televiziunii publice vor functiona pana in 2015, aceasta perioada de trasmisie simultana a serviciilor de televiziune analogica si digitala fiind denumita "simulcast''.

In Romania, dintre cele 7,3 milioane de gospodarii, in jur de 5,7 milioane sunt abonate la serviciile unui operator, restul de 1,6 milioane fiind cele care utilizeaza televiziunea terestra analogica, adica receptioneaza programe gratuit, din eter, cu antena individuala de bloc sau de camera.

Acesti consumatori vor fi primii afectati de trecerea la televiziunea digitala si potrivit ANCOM vor receptiona pentru o perioada atat semnal analogic cat si digital, iar pana la intreruperea completa ar trebui sa aiba receptoare digitale ori set-top boxuri.

Decizia de stopare a transmisiei analogice terestre a fost luata in 2006 la Geneva, trecerea de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la cele in format digital de tip DVB-T ((Digital Video Broadcasting - Terrestrial) facandu-se in Romania prin atribuirea a 6 multiplexe la nivel national.