Europa Centrala si de Est nu acorda, inca, importanta cuvenita sigurantei virtuale
Romanii au cheltuit 56,6 milioane de dolari pentru securitatea IT, in anul 2003, a precizat Laurentiu Popescu, director general al IDC Romania.

Prezent la evenimentul "IDC IT Security Roadshow CEE 2005", desfasurat miercuri, la Bucuresti, Popescu a declarat, de asemenea, ca piata IT din Romania se axeaza, inca, pe hardware, in proportie mult mai mare decat Europa de Vest. Pe termen lung, cheltuielile se vor orienta in directia software-ului si serviciilor, o data cu maturizarea pietei autohtone.

Astfel, in anul 2003, 45,2 la suta dintre cheltuielile Romaniei au avut ca destinatie hardware-ul, 6,4 la suta echipamente hardware de retea, 12,2 la suta software-ul si 17,8 la suta serviciile. In Europa de Vest, in acelasi an, s-a investit in hardware in proportie de 29,9 la suta, in echipamente hardware de retea 4,5 la suta, software-ul a atras 19 la suta din investitii, iar serviciile detin ponderea cea mai mare din cheltuieli, cu 45,7 la suta.

Romania a cheltuit pentru securitatea IT, in 2003, 0,18 dolari pe cap de locuitor, in timp ce in Europa de Vest s-au cheltuit 6,44 dolari, iar in Europa Centrala si de Est 0,44 dolari. In Grecia, cheltuielile privind securitatea IT pe cap de locuitor
s-au ridicat la 0,82 de dolari, in Portugalia la 1,82 dolari, iar in Spania acestea au fost de 2,98 dolari.

Ca pondere in cheltuielile totale din domeniul IT, Romania a inregistrat 0,63 la suta in materie de securitate, Europa Centrala si de Est 0,73 la suta, Europa de Vest 0,90 la suta, Grecia 0,49 la suta, iar in Portugalia securitatea a avut o pondere de 0,76 la suta.

Comparativ cu Europa de Vest, cheltuielile Romaniei in materie de securitate IT s-au orientat catre solutii simple, de baza, precum software antivirus si firewall/VPN. Solutiile de filtrare web si de securitate a mesajelor electronice nu sunt inca dezvoltate la scara larga.

Pirateria, practicata pe scara larga

Directorul general al IDC Romania a precizat ca solutiile de securitate nu au, inca, o prioritate inalta in Europa Centrala si de Est, multe companii considerand ca solutiile simple SCM si firewall/VPN sunt suficiente, sau ca tehnologiile mai avansate nu justifica investitia. De asemenea, in aceasta regiune exista o rata inalta a pirateriei software, in special printre IMM-uri si persoanele fizice, solutiile antivirus, de exemplu, fiind folosite la scara larga, dar fara a fi platite. Cu toate acestea, sectorul financiar (bancile, de exemplu) ia foarte in serios capitolul securitate.
"(...) Cand vorbim despre securitatea IT, in multe organizatii exista un decalaj intre constientizarea nevoilor de securitate si respectarea masurilor de securitate. Multi angajati deschid atasamente periculoase, sunt neglijenti cu parolele, isi lasa calculatoarele deschise ore intregi in timpul sedintelor si acceseaza materiale necorespunzatoare. In plus, persoanele cu putere de decizie interpreteaza adesea absenta unei brese mari de securitate ca o confirmare a faptului ca securitatea IT este adecvata - aceasta este insa o ipoteza periculoasa", arata IDC.

IDC's Security Roadshow CEE 2005 examineaza problemele respectarii cerintelor interne si externe in domeniul securitatii IT si modul in care tehnologia evolueaza pentru a raspunde provocarilor cu care se confrunta factorul uman. In cadrul evenimentului s-au dezbatut, de asemenea, probleme legate de securitatea wireless si forta de munca mobila, "imprumutul" de identitate si furtul, implementarea si imbunatatirea programelor de gestiune a riscului, implementarea cerintelor legale si continuitatea in afaceri si recuperarea datelor in caz de dezastru.

La IDC IT Security Roadshow CEE 2005 au participat Laurentiu Popescu, director general al IDC Romania, Torben Pedersen, consulting manager al IDC CEMA, Kevin Mitnick, presedinte al Mitnick Security Consulting si fost hacker profesionist, Harold Teasdale, director in cadrul Symantec Ungaria si Romania, Florentina Toth, director districtual in cadrul American Power Conversion, Maros Mozola, vicepresedinte al Eset, Yves Delongie, director regional in cadrul Internet Security Systems, Anton Porok, director regional de vanzari al Trend Micro, Zoltan Herczeg, dezvoltator in cadrul Microsoft Romania, si Sebastian Schreiber, fondator al SySS Gmbh.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri