Industria IT&C este marcata, la ora actuala, de tendinta de amanare a deciziilor venita din partea clientilor, pe care este foarte greu sa ii convingi sa faca investitii, considera Alexandru Zamfir, IT&C division manager Probitas, companie specializata in sisteme de comunicatii si tehnologia informatiei, sisteme de securitate si instalatii de joasa tensiune.
Tendintele in IT, ca si in celelalte domenii, sunt de reducere a costurilor. Insa criza a avut, probabil, si un efect pozitiv asupra pietei de profil, competitia acerba si fondurile mici disponibile in piata filtrand concurenta in aceasta perioada, explica, intr-un interviu acordat Wall-Street, Alexandru Zamfir (foto).

“In momentul de fata, piata de IT este in stagnare. Am obsevat o tendinta de amanare a deciziilor din partea clientilor nostri pentru a doua parte a anului. Este foarte greu, data fiind situatia actuala, sa convingi clientii sa faca investitii, chiar si cand este vorba de investitii cu un ROI (return of investment = rentabilitatea unei investitii) excelent”, afirma el.

Inca de la sfarsitul anului 2008, Zamfir a observat, la nivelul sectorului IT, o stagnare a investitiilor si o incercare de mentinere a acestora la un nivel cat mai mic, lucru care a afectat negativ piata si previziunile facute in urma cu cativa ani.

Ca urmare a crizei economice, companiile mici si-au redus costurile prin externalizare, iar companiile mari au incercat sa tina investitiile la minim, reducand in acelasi timp costurile.

Probitas are in prezent proiecte in desfasurare care nu vor fi stopate, datorita importantei si a nevoii de securitate existenta in lumea moderna. Probabil masurile impuse de Guvern vor duce la cresterea instabilitatii si insecuritatii. Este un element ingrijorator ca proiectele pe care le ai in domeniul securitatii sa se deblocheze din cauza cresterii ratei infractionalitatii, dar este un element real in tara noastra acest lucru”, spune Zamfir.

In opinia sa, prima urmare a scaderii salariilor bugetarilor si a cresterii TVA este panica. Apoi, urmeaza replierea. Compania asteapta lunile care urmeaza pentru a putea estima care vor fi efectele masurilor de austeritate asupra business-ului Probitas, dar si asupra clientilor (atat privati, cat si din sectorul public) pe care ii are firma. “Daca nu vor exista si masuri de sustinere a cresterii economice, sfarsitul anului va fi neplacut”, sustine managerul Probitas.

Cu toate acestea, compania specializata in sisteme de comunicatii si tehnologia informatiei, sisteme de securitate si instalatii de joasa tensiune, prognozeaza o cifra de afaceri dubla in 2010 fata de anul precedent. Desi Alexandru Zamfir nu precizeaza ce afaceri a avut Probitas anul trecut, acesta spune ca dublarea cifrei de afaceri este posibila in anul curent, intrucat exista la ora actuala contracte semnate cu clienti vechi.

In plus, el se asteapta ca la inceputul anului 2011 sa vada o revenire la nivelul investitiilor. “Trebuie sa ne oprim din tentatia de a strange bani”, considera el, adaugand ca e nevoie sa se ajunga in acel punct in care companiile sa inteleaga ca fara reinvestirea castigurilor, lucrurile vor merge din ce in ce mai prost.

In primul semestru al acestui an, cifra de afaceri realizata de Probitas a fost compusa in procente egale din proiecte IT si imobiliare, la fel ca in 2009.

Desi Probitas are ca obiectiv reducerea costurilor, compania planuieste si sa creasca profitabilitatea si productivitatea si, in paralel, sa cerceteze noi piete, cu potential.

„Avem in plan extinderi si realizarea unor investitii, dar nu pe piata locala. In momentul acesta cercetam alte piete cu potential de dezvoltare si desfasuram studii de fezabilitate pentru extindere la nivel international.”

In prezent, compania are 40 de angajati permanenti, care sunt supliniti de angajati cu contracte de munca pe perioada determinata, in functie de nevoile firmei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri