SNR vrea sa ia un imprumut de 65 milioane euro

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) va organiza, pe 13 septembrie, o licitatie pentru obtinerea unui imprumut de pana la 65 milioane euro destinat in principal refinantarii altor credite, operatorul estimand ca va plati dobanzi in suma de 12,7 milioane euro pe o perioada de maximum 7 ani, informeaza Mediafax.

Din valoarea totala a imprumutului, operatorul va utiliza circa 50 milioane de euro pentru refinantarea creditelor.

"Rambursarea creditului se va face in maximum sapte ani de la semnarea contractului de finantare in transe trimestriale egale. Data primei rambursari va fi a 25-a luna dupa semnarea contractului, dupa o perioada de gratie de doi ani in care va fi achitata doar dobanda aferenta. Disponibilitate: cel mult trei luni de la semnarea contractului de facilitate de credit, in functie procedurile si de termenele legale pentru plata creditelor ce urmeaza a fi refinantate", se arata in caietul de sarcini al licitatiei.

Operatorul va contracta si o linie de de aproximativ 63,75 milioane de lei (sau echivalent euro) pentru finantarea capitalului de lucru si mentinerea unui nivel de circa 33,75 milioane de lei pentru plati curente.

"Disponibilitate: cel mult trei luni de la semnarea contractului de facilitate de credit, in functie procedurile si de termenele legale pentru plata creditelor ce urmeaza a fi refinantate. Rambursarea se va face integral in 12 luni de la semnarea contractului de finantare, cu posibilitate de prelungire. Pe perioada finantarii se va plati dobanda la suma utilizata din facilitate", se mai spune in caietul de sarcini.

In 2009, SNR a demarat doua proiecte investitionale - "Eliberare banda de frecventa 3,6-3,8 GHz" si "Dezvoltare retea de transport si acces de tip WiMAX" - care necesita fonduri de circa 300 milioane de dolari.

"Nedispunand de fonduri proprii pentru aceste investitii, societatea a apelat la credite bancare si la credite furnizor, unele cu garantii de stat, ca facilitati de finantare, fapt care a condus la un serviciu al datoriei destul de ridicat. In anul 2009, acest indicator s-a ridicat la aproximativ 85 milioane de lei, iar in anul 2010 este estimat la circa 105 milioane de lei", se precizeaza in caietul de sarcini.

Reorganizarea operatorului urmareste realocarea a 700-800 de salariati, din cei 2.000 existenti, eficientizarea cheltuielilor cu personalul si financiare, precum si aplicarea unor masuri de reducere a costurilor operationale si directe, care vor genera economii de 76,78 milioane de lei pana in 2012.

Deflacat, diminuarea cheltuielilor financiare va aduce operatorului economii de 36,03 milioane de lei. Prin refinantarea creditelor, managementul SNR a estimat ca va obtine economii de 1,21 milioane lei pana pana in 2012.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al SNR pentru acest an, cheltuielile operatorului cu dobanzile se ridica la 24,49 milioane de lei, la care se adauga alte cheltuieli financiare de 10 milioane de lei.

SNR si-a bugetat cheltuieli pentru investitii de 251,85 milioane de lei, iar ratele aferente creditelor de investitii sunt de 78,05 milioane de lei. Bugetul de investitii este acoperit din surse proprii - 105,58 milioane de lei si credite bancare - 145,26 milioane de lei.

Sub brandul Radiocom, compania asigura suport de transmisii pentru telefonia publica, retelele de telefonie mobila, transfer de date si Internet.

Pentru acest an, veniturile totale ale operatorului sunt estimate la 358,7 milioane de lei, iar profitul net la 466.030 lei.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri