Efectuat cu sprijinul a 173 de respondenti, sondajul releva atat deschiderea pe care profesionistii IT o au fata de implementarea solutiilor de tipul cloud computing in companiile in care lucreaza, cat si opiniile referitoare la nivelul de pregatire al pietei locale, din punct de vedere tehnic, pentru o astfel de tehnologie.

Astfel, 63% dintre participanti considera ca piata IT din Romania este pregatita pentru cloud computing, in principal datorita conexiunii de mare viteza la Internet de pe plan local, a investitiilor facute in retehnologizare, dar si a personalului competent, pregatit sa implementeze si sa foloseasca servicii bazate pe cloud computing.

Pe de cealalta parte, cei care au oferit un raspuns negativ la intrebarea ”Considerati ca piata din Romania este pregatita pentru cloud computing?” isi motiveaza optiunea prin argumente ce vizeaza lipsa de informare a persoanelor cu putere de decizie din companii, investitiile reduse in tehnologiile noi in perioada de criza, precum si reticenta existenta in unele organizatii fata de externalizarea serviciilor IT.

Citeste si:

“Conceptul de «cloud computing» este destul de neclar pentru multa lume, motiv pentru care in jurul lui apar inca semne de intrebare. Sondajul ne-a confirmat faptul ca cea mai mare parte a specialistilor vede in cloud computing o tehnologie a viitorului, insa, pentru ca aceasta sa poata fi implementata la un nivel extins, ar trebui sa fie cunoscuta si stapanita mai bine. Romania dispune de infrastructura necesara pentru a implementa o astfel de tehnologie si, pe masura ce oamenii de decizie din companii vor accepta noul model, cererea serviciilor de acest gen va creste semnificativ”, a declarat Marcel Borodi, CEO si presedinte Brinel.

Potrivit sondajului, 62% dintre respondenti prefera crearea propriului cloud, in timp ce restul de 38% sunt dispusi sa apeleze la un furnizor extern. In ceea ce priveste principalele griji pe care specialistii IT le-au identificat in cazul in care ar apela la cloud computing, acestea se refera la confidentialitatea datelor (21%), securitate (20%) si disponibilitatea serviciilor sau a datelor (16%).

Raspunsurile au fost colectate in intervalul de timp 21 – 27 septembrie 2010. 53% dintre respondenti sunt manageri IT, cei mai multi participanti provenind din companii ce au intre 50 si 249 de angajati (40%) si organizatii cu peste 500 de angajati (28%).